De wortels van de hedendaagse 'culture wars'

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Petra De Sutter (Groen): “Sluiten van kerncentrales leidt niet tot extra stijgingen in energiefactuur”

Anton Schelfaut

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) maakt zich sterk dat de energiefactuur niet zal stijgen ten gevolge van de kernuitstap. Dat heeft ze gezegd in een interview met De Zondag. “We willen niet dat de factuur voor de gebruiker omwille van de kernuitstap omhoog gaat”, klinkt het.

“Er zijn verschillende factoren die de energiefactuur bepalen”, legt De Sutter uit. “Het moet de bedoeling zijn, en dat is de garantie die we geven, dat het sluiten van de kerncentrales niet leidt tot extra stijgingen in de energiefactuur. Het is voor ons belangrijk om dat goed uit te leggen: als de energiefactuur stijgt, zal het niet daardoor komen.”

De vicepremier benadrukt dat de energiebevoorrading ook na de kernuitstap verzekerd zal zijn. “De sluiting van die twee reactoren is slechts een klein element in een groot verhaal rond hernieuwbare energie. We moeten momenteel uit het buitenland groene stroom importeren omdat men de laatste jaren te lang getreuzeld heeft en niet geïnvesteerd. De knoop rond de kernuitstap is nu doorgehakt en daar zijn voorwaarden aan verbonden waar wij als groene partij mee akkoord gaan: bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid. We willen niet dat de factuur voor de gebruiker omwille van de kernuitstap omhoog gaat.”

“Niets doen, zal ons vele malen meer kosten”

De Europese Commissie stelde deze week een pakket klimaatmaatregelen voor onder de noemer Fit for 55. Volgens De Zondag zal de burger die transitie wel degelijk voelen in de portemonnee. “Ik zou de woorden van Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie, red.) willen herhalen en de vraag omkeren: wat zal het kosten wanneer we die omslag niét maken? De factuur zal vele malen hoger zijn”, aldus De Sutter.

“We moeten wel zorgen voor een sociale correctie”, vervolgt de minister. “Mensen die het nu al moeilijk hebben, moeten gecompenseerd worden. Maar we moeten die omslag echt maken. Had u een jaar geleden durven denken dat de Maas zou overstromen en Luik zou geëvacueerd worden omdat het dagenlang regent door de klimaatverandering?”, vraagt ze zich luidop af. “We moeten nu preventief ingrijpen en doen wat nodig is om naar die CO2-neutraliteit te gaan.”

Volgens De Sutter kan deze ploeg beleidsmakers het tij nog doen keren door de juiste maatregelen te nemen richting 2030. “Dat is net de hoopvolle boodschap van Timmermans”, klinkt het. “Als wij het niet doen, dragen we een grote verantwoordelijkheid naar de volgende generaties. Wie nu nog steeds vindt dat we niks moeten doen, leeft op een andere planeet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Petra De Sutter (Groen): “Sluiten van kerncentrales leidt niet tot extra stijgingen in energiefactuur””

  1. ” Als de energiefactuur stijgt zal het niet daardoor komen”. “Volgens De Sutter kan deze ploeg beleidsmakers het tij nog keren…”
    Hoe komt het dat ik niks, noppes, 0,000, nada geloof van wat De Sutter zegt???

  2. De Sutter en haar Vivaldi clubje moet de gewone mens eens uitleggen waarom de CO2 uitstoot zal verminderen als ze de kerncentrales sluit. Wie leeft er hier op een andere planeet?

  3. Wel indien zij hier zeker van is kan ze zich dan engageren om elke verhoging persoonlijk bij te passen in de toekomst wil ze dit even op papier zetten en laten bevestigen door een deurwaarder

  4. De energiefactuur zal niet stijgen zo slim is deze groenebelastingregering wel.
    Maar via een ander achterpoortje zal de werkende Vlaming zoals altijd het gelag wel betalen.

  5. Hilarisch. Dreigen met de grote klimaatsverandering. Awel bouwt deiken, stormweringen en kerncentrales ipv vervuilende gascentrales. Gas die je dan gaat moeten gaan halen in het ooh zo stabiele algerije, t sultanaat turkije of bij den Putin… En gij garandeert ons dat zo’n geopolitieke provisioning nonsens tot geen prijsstijgingen zal leiden. Hoe achterlijk moet ge zijn om op zo’n partij te stemmen?

  6. de electriciteitsfactuur is nu al bij de hoogste ter wereld , niet omwille van de electriciteitsprijs maar omwille van ” andere kosten ” , lees verdoken belastingen . Er zal wel een truuk zijn , om zonder de electriciteitsprijs zelf te laten stijgen , de factuur te laten stijgen . een co takske of een groenestroomheffinkje of een gasforfaitje , ze zullen wel iets verzinnen .

Plaats een reactie

Delen