De meisjes werden gedwongen tot prostitutie. Foto Shutterstock.

De meisjes werden gedwongen tot prostitutie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Rechtszaak seksuele uitbuiting zet slachtoffer op beklaagdenbank

Ruben Notteboom

Het parket vorderde donderdag celstraffen tot vijf jaar voor drie mannen die kwetsbare, minderjarige meisjes de prostitutie in dwongen. Eén van de slachtoffers, C.Q., wist uiteindelijk te ontsnappen aan de uitbuiting maar begon achteraf zelf meisjes uit te buiten, waardoor ze nu zelf ook terecht staat voor seksuele uitbuiting. Voor haar werd twee jaar cel geëist.

De bal ging vorig jaar aan het rollen. C.Q. diende een klacht in tegen haar 21-jarige ex-vriend Mico V.B. en Issam E.M. omdat ze haar zouden uitgebuit hebben. Volgens haar zouden ze een account voor haar hebben aangemaakt op een sekssite zonder dat ze hiervan op de hoogte was. Daarna voerden ze haar dronken en drogeerden ze haar, om haar vervolgens in een hotelkamer op te sluiten. Naar eigen zeggen werd ze door twintig mannen per dag verkracht.

Slachtoffer van seksuele uitbuiting mogelijk zelf schuldig aan gedwongen prostitutie

De politie opende onmiddellijk een onderzoek. De feiten die ze vermeldde, bleken te kloppen. C.Q. was niet het enige slachtoffer. Ook een ander meisje werd op die manier verkracht. De politie ontdekte echter dat C.Q. zelf ook feiten had gepleegd. Eenmaal ze wist te ontkomen aan Mico V.B., begon ze namelijk een relatie met Israel M. waarna ze uit de prostitutie stapte. Haar verhaal in de seksindustrie was echter nog niet gedaan. Samen met Israel M. heeft ze vier minderjarige meisjes in de prostitutie gedwongen en uitgebuit.

De procureur kon daar absoluut niet mee lachen. “Kwetsbare meisjes werden misleid en uitgebuit. Geweld en dwang werden daarbij niet geschuwd. Voor de beklaagden waren de meisjes slechts objecten waarmee ze geld konden verdienen,” klinkt het volgens Belga. Er wordt vier jaar celstraf geëist voor Mico V.B. en Issam E.M. Israel M. kijkt naar mogelijk vijf jaar opsluiting en C.Q. zou twee jaar celstraf kunnen krijgen.

Mico V.B. en Issam E.M. ontkennen alles, C.Q. beweert “onder druk” meegedaan te hebben met Israel M.

De verdediging van Mico V.B. en Issam E.M. ontkent alle feiten. Volgens de twee verdachten werd C.Q. helemaal niet in de prostitutie gedwongen en werd alles vrijwillig gedaan. “Ze had geld nodig en was zelf op het idee gekomen om zich te prostitueren. Zij hebben haar nooit tot iets gedwongen. Haar verklaring is compleet ongeloofwaardig”, klonk het bij hun advocaten. Daarom vragen ze de vrijspraak.

De verdediging van C.Q. beweert ook dat zij onschuldig is. Volgens haar advocaten volgde ze alles wat Israel M. haar beval, omdat ze in een zwakke positie zat. Ze betwisten dus niet de feiten dat de meisjes uitgebuit zijn, maar wel dat C.Q. daar schuld aan heeft. Israel M. zelf bekent wel dat hij de meisjes in de prostitutie gestoken heeft, maar ontkent enige vorm van dwang of geweld. Drie slachtoffers, evenals C.Q., stelden zich burgerlijke partij en eisen schadevergoedingen. Vonnis op 29 juli.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen