(Shuttterstock)

(Shuttterstock)

Uncategorized

Reeks aanslagen op christenen in Nigeria

Sonja Dahlmans

Een week lang hebben terroristen zonder enige hinder aanslagen op christelijke dorpen kunnen plegen in de staat Kaduna. Van 8 tot en met 14 juli zouden er 33 christenen zijn vermoord.

Kort na de ontvoering van meer dan 140 studenten van een Baptisten school in dezelfde staat, zijn er tenminste vier kerken en 215 huizen in de regio in brand gestoken. De huizen werden eerst leeggeroofd van waardevolle spullen en voedsel. 33 Burgers zijn gedood, waaronder een christelijke leraar.

Vanaf 2019 zouden er in het zuiden van Kaduna 108 gemeenschappen ontheemd zijn geraakt. De dorpen zouden buit gemaakt zijn door de Fula, ook wel de Fulani genoemd. De Fula namen vroeg het islamitische geloof aan en waren eerder betrokken bij jihad. Het is een nomadisch volk dat niet alleen in Nigeria, maar ook in (delen van) Mali, Kameroen, Niger en Senegal woont. Manasseh Adamu, die zijn oom, tante en hun kinderen bij de aanvallen verloor, beschreef de aanvallers als “jihadisten die gerichte aanvallen op christelijke dorpen plegen”.

Muhammadu Buhari, de zittende president van Nigeria, behoort ook tot de Fulani. Er is veel kritiek uit binnen- en buitenland op Buhari. Hij zou weinig doen om slachtoffers van jihadisme en andere criminele groeperingen te helpen. Ook zeggen sommigen dat Buhari niet benoemt wat zijn stamgenoten doen in het midden en zuiden van het land. Jihadisten hebben inmiddels de controle genomen in grote delen van de Sahel en de landen rondom het Meer van Tsjaad, zoals Mali, Nigeria, Niger en Tsjaad. Bazoum, president van Niger, zegt dat ISIS grote gebieden in Niger en Nigeria heeft overgenomen. Daar zitten onder andere jihadisten bij die zich bij ISIS hadden gevoegd hadden gevoegd in het zelfuitgeroepen kalifaat in het Midden-Oosten, maar nu zijn teruggekeerd naar Afrika.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Reeks aanslagen op christenen in Nigeria”

  1. Raar dat we daar nooit iets van horen in de reguliere media. Schuldig Verzuim? Hoog tijd om hier alleen nog mensen te verwelkomen die vervolgd worden in naam van Allah en het geloof v/d vrede.

Plaats een reactie

Delen