Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Religieuze blanken meest vatbaar voor complottheorieën, volgens onderzoek

Simon Segers

Volgens een onderzoek in de VS van het magazine The Economist zijn blanken met sterke religieuze affiliatie het meest geneigd om te geloven in complottheorieën, dat blijkt uit eejn online poll.

Volgens The Economist groeit het aantal Amerikanen die in een of meerdere complottheorieën gelooft. Zij worden collectief gelabeld met de term ‘QAnon’. Velen van de bestormers van het capitool tijdens de rellen in Washington D.C. op 6 januari zouden tot deze groep behoren. Het magazine deed een online poll in de hoop inzicht te verwerven in het profiel van deze mensen. Hier werden deelnemers gevraagd tot welke raciale en religieuze groep ze behoren, of ze een positieve of negatieve kijk op QAnon hebben en of ze geloof hechten aan enkele populaire complottheorieën. Bijvoorbeeld dat de maanlanding uit 1969 in scène gezet is geweest.

Evangelische christenen

Uit de resultaten bleek dat zij die het minst vaak kerkdiensten bijwonen ook het minst positief staan ten opzichte van QAnon. Na controle voor andere parameters, zoals ras, opleidingsniveau, leeftijd, geslacht en politieke affliliatie, bleek dat kerkgangers 8 procent meer kans hebben om positief te staan tegenover QAnon. Blanke, evangelische christenen, een orthodoxe-protestantse stroming gelovigen, zijn dubbel zo vaak positief over QAnon dan de gemiddelde ondervraagde. De onderzoekers voegen echter toe dat het niet duidelijk is of deze mensen deze neigingen vertonen omwille van lidmaatschap van bepaalde groepen of omwille van een grotere vatbaarheid voor dergelijke denkpatronen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Religieuze blanken meest vatbaar voor complottheorieën, volgens onderzoek”

  1. Linksologische studies scheiden de meest zonderlinge “wetenschappelijke conclusies”(sic) af tot meerdere eer en glorie van Stand Up Comedians die er een bodemloze inspiratiebron zouden kunnen in vinden.

Plaats een reactie

Delen