• Laatste
  • Alle
Rusland 1: vóór Lenin kwam

Rusland 1: vóór Lenin kwam

14 juli 2021
Scotland Yard onder toezicht van waakhond na reeks van schandalen en mislukkingen

Scotland Yard onder toezicht van waakhond na reeks van schandalen en mislukkingen

29 juni 2022
Kamer vat debat over abortus in Grondwet nog niet aan

Kamer vat debat over abortus in Grondwet nog niet aan

29 juni 2022
VNZ
Europese Commissie versoepelt begrotingsregels voor opvang vluchtelingen

Europese Commissie versoepelt begrotingsregels voor opvang vluchtelingen

29 juni 2022
President Europese Commissie kan communicatie met grote baas Pfizer niet meer terugvinden

Ursula von der Leyen wil sms’en met CEO Pfizer niet publiek maken

29 juni 2022
Verhoogde terreurdreiging in Oostenrijk wegens proces tegen islamitische haatprediker

Verhoogde terreurdreiging in Oostenrijk wegens proces tegen islamitische haatprediker

29 juni 2022
Nederlandse traditie moet de schop op wegens "vissenleed"

Nederlandse traditie moet op de schop wegens “vissenleed”

29 juni 2022
"Algerije versoepelt migratiecontroles om druk uit te oefenen op Spanje"

“Algerije versoepelt migratiecontroles om druk uit te oefenen op Spanje”

29 juni 2022
Ghislaine Maxwell veroordeelt tot 20 jaar cel

Ghislaine Maxwell veroordeeld tot 20 jaar cel

29 juni 2022
Rechter beslist dat ‘Stop WOKE Act’ in voege kan treden

Rechter beslist dat ‘Stop WOKE Act’ in voege kan treden

29 juni 2022
Martin Helme (EKRE): "Ik maak me grote zorgen over mogelijke Russische inval"

Martin Helme (EKRE): “Ik maak me grote zorgen over mogelijke Russische inval”

29 juni 2022
‘t Pallieterke van 30 juni 2022 (2022-26)

‘t Pallieterke van 30 juni 2022 (2022-26)

29 juni 2022
Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot de NAVO

Turkije staakt verzet tegen toetreding Finland en Zweden tot de NAVO

29 juni 2022

Geen producten in je winkelwagen.

  • Aanmelden
  • Registreren
PAL NWS
  • PAL NWS
  • Nieuws
    • Binnenland
    • Buitenland
  • Opinie
  • Satire
  • PAL SPORT
  • PAL CAST
  • ‘t Pallieterke
  • Abonnement
Geen Resultaat
Zie Alle Resultaten
PAL NWS
  • PAL NWS
  • Nieuws
    • Binnenland
    • Buitenland
  • Opinie
  • Satire
  • PAL SPORT
  • PAL CAST
  • ‘t Pallieterke
  • Abonnement
Geen Resultaat
Zie Alle Resultaten
PAL NWS
Mijn Account

Rusland 1: vóór Lenin kwam

door Marc Joris
14 juli, 2021 14:08
in Anti-Marx, Opinie
0
Rusland 1: vóór Lenin kwam

Vladimir Lenin portrait on Russia 3 rouble (1937) banknote closeup macro, leader of Russian revolution 1917, communism and marxism theorist.

149
DEELACTIES
427
WEERGAVEN
FacebookTwitterWhatsappTelegramVkMail

Welk land bouwde voor het eerst viermotorige vliegtuigen? Ik wed dat u het verkeerde antwoord geeft. Het was niet Duitsland, de Verenigde Staten of Groot-Brittannië, maar het Rusland van de tsaren. Als u me niet gelooft: die vliegtuigtypes werden Russky Vityaz en Ilya Muromets genoemd. Zie Wikipedia. De eerste proefvluchten vond plaats in 1913. Als de Eerste Wereldoorlog er niet was tussengekomen, zou Rusland dat jaar met zijn eerste commerciële lijnvluchten voor passagiers zijn begonnen. In plaats daarvan werden die vliegtuigen de eerste strategische bommenwerpers. Geen enkel Duits jachtvliegtuig was er tegen opgewassen. Waarom klinkt dat allemaal zo onwaarschijnlijk? Omdat we allemaal onbewust de sowjetleugens geloven over het achterlijke, primitieve, uitgehongerde Rusland, dat pas onder het communisme kennismaakte met de beschaving en de moderne wetenschap.

Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

Vóór de staatsgreep van de bolsjewieken in 1917 had Rusland enorme problemen. Er waren schrijnende sociale ongelijkheden, er was veel analfabetisme en veel armoede. Maar al die problemen bestonden in de rest van Europa ook. Ja, in Rusland waren ze erger dan in het westen. Maar het verschil was gradueel, niet fundamenteel. Rusland had van de Mongoolse overheersing een brutere en wredere mentaliteit van regeren overgehouden, maar het was geen barbaars land. Wetenschappen en hogere cultuur wordt altijd gedragen door elites, en de Russische elites, met hun ingenieurs, componisten, wetenschappers en schrijvers, moesten niet onder doen voor de Europese. Wie naar hun muziek luistert, of hun literaire meesterwerken uit die tijd leest, kan niet in ernst beweren dat het land achterlijk was. Het lijfeigenschap was in 1861 afgeschaft. Dat was drie jaar vóór de afschaffing van de slavernij in de VS.

De meeste boeren werkten sindsdien als pachters op de grote landgoederen. En tevoren al hadden vele landeigenaren hun lijfeigenen al vrijwillig de vrijheid gegeven. Men kan daarover bijvoorbeeld lezen in Toergoenjevs roman “Vaders en Zonen”. Met de beginnende industrialisering ontstond er ook een proletariaat van fabrieksarbeiders, en het is best mogelijk dat hun toestand slechter was dan in westerse landen. Maar opnieuw: het verschil was niet fundamenteel. Wat er wel fundamenteel verschillend was: de politieke structuren waren nog bijna volledig autocratisch. Hoe onvolledig en wankel de democratisch instellingen in vele andere Europese landen nog waren, er was toch een voortdurende groei naar meer democratie en meer vrijheid. Geleidelijk kregen meer mensen stemrecht. De parlementen kregen steeds meer invloed. In Rusland was die politieke evolutie nooit op dezelfde manier van de grond gekomen.

De hoopvolle en verstandige hervormingen van tsaar Alexander II – dezelfde die het lijfeigenschap had afgeschat -werden teruggedraaid nadat hij bij een bomaanslag door nihilisten was vermoord. Rusland werd nu pas echt een benauwende politiestaat. In Sint-Petersburg en Moskou had de geheime politie Ochrana sinds 1866 een netwerk van verklikkers, geheimagenten en agent provocateurs uitgebouwd, dat niet alleen terreurgroepen oprolde – wat legitiem was, en elders in Europa ook gebeurde – maar ook politieke dissidenten. Maar buiten die twee steden was de Ochrana nauwelijks actief. Men kan niet beweren dat Rusland toen een totalitaire staat was, waar de tentakels van de overheid tot in alle uithoeken en in alle gezinnen doordrongen. Zulke staten zouden pas in de twintigste eeuw ontstaan.

Het grootste sociale probleem was het grootgrondbezit. Dat heeft net als in Spanje, Engeland en Latijns-Amerika veel ellende veroorzaakt. Maar het werd geleidelijk afgebouwd. Te traag, maar toch substantieel. Op het moment dat de lijfeigenschap werd afgeschaft, was 80% van de landbouwareaal eigendom van grootgrondbezitters. Dat daalde geleidelijk tot 50%. Parallel daarmee steeg het aandeel van de gronden dat privébezit was van de boeren van 5% tot 20%… en de landbouwproductie steeg met sprongen. Boeren die op hun eigen grond werken, voor eigen rekening, doen dat altijd ijveriger en efficiënter dan boeren die voor een feodale meester werken… of voor de staat, wat dikwijls ongeveer op hetzelfde neerkomt. Jammer voor Marx, maar zijn plan om de boeren te organiseren in “landbouwbataljons” was tot mislukking gedoemd. Om nog enkele cijfers te noemen: tussen 1877 en 1905 daalde het aandeel van de grootgrondbezitters in de vruchtbare gebieden met “zwarte aarde” met 34%. In de andere gebieden zelfs met 46%. En dat was dus vóór de verregaande en veelbelovende landhervormingen van Stolypin in 1905.

Waren er dan in de negentiende eeuw helemaal geen grote hongersnoden in Rusland? Toch wel, er is er één geweest, die van 1891, in het gebied rond de Wolga. Dit was samenloop van rampzalige en zeldzame weersomstandigheden én van een meedogenloos beleid. Zelfs toen de volle omvang van de ramp al duidelijk was, bleef Rusland graan exporteren, vooral omdat men het geld wilde investeren in industriële groei. Typisch Russische wreedheid? Misschien. Maar de Engelsen deden tijdens de Ierse hongersnood van 1840-1850 ongeveer hetzelfde. En zij hadden een parlementaire democratie, een traditie van vrijheid en géén voorgeschiedenis van Mongools despotisme.

Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

In tegenstelling tot wat de communistische geschiedenisvervalsers later zouden beweren, waren er in tsaristisch Rusland geen structurele voedseltekorten, zoals in Indië en China. De landbouw werd pas echt geruïneerd en er braken pas écht grote hongersnoden uit door de collectiviseringen in de Sowjetunie. Daarbij vielen minstens zestig keer meer doden dan na de mislukte oogsten in 1891. Het grote, explosieve probleem dat Rusland bleef achtervolgen, was niet een gebrek aan voedsel, maar een gebrek aan vrijheid. Maar ook dat gebrek zouden onder het communisme nog zestig of zeshonderd keer groter worden…

Op de plaats waar de hervormingsgezinde tsaar Alexander II was vermoord door een linkse terreurgroep, werd de Kerk van de Bloedende Verlosser gebouwd. Hij werd door tienduizenden voormalige lijfeigenen als een verlosser beschouwd. Het waren echt niet alleen de reactionairen die verontwaardigd en woedend waren over die moord… Hij werd opgevolgd door zijn zoon Alexander III, die alle hervormingen terugdraaide en de repressie nog verhardde. Een afsplitsing van dezelfde terreurgroep die zijn vader had vermoord beraamde in 1887 aanslag op de nieuwe tsaar. Maar het complot werd in de kiem gesmoord en er volgde een golf van aanhoudingen. De meeste arrestanten werden kort daarop weer vrijgelaten. Onder Stalin zouden alle samenzweerders én hun familieleden én hun vrienden onmiddellijk zijn geëxecuteerd of gedeporteerd, bewijzen of niet, maar zelfs onder de autoritaire Alexander III was Rusland nog altijd geen psychopathische terreurstaat. De samenzweerders van de harde kern kregen de doodstraf, maar Alexander III schonk hen op vijf na allemaal gratie. Bij de vijf die daadwerkelijk geëxecuteerd werden, was een zekere Aleksandr Ilyitsj Ulyanov. Dit maakte een verschrikkelijke indruk op zijn broer Wladimir Ilyitsj Ulyanov, die zich nu ook volop in de revolutionaire beweging stortte. Hij gebruikte de naam Lenin als pseudoniem en hij zou een periode van zeventig jaar terreur en massamoorden over Rusland ontketenen.

Tags: Anti-MarxCommunismeLeninRusland
Deel60Tweet37VerzendenDeelDeel7Verzenden
Marc Joris

Marc Joris

Marc Joris bezit een groot rechtvaardigheidsgevoel en is gespecialiseerd in geschiedenis, islam en het communisme. Gezien de treffende uiterlijke gelijkenis verzorgt hij voor PAL NWS de rubriek de Anti-Marx.

Graag aanmelden om deel te nemen aan de discussie

Gerelateerd Berichten

“Betwiste gebieden”

“Betwiste gebieden”

door Paul Bäumer
29 juni 2022
0

Volgens de logica van het Kremlin zijn ook de Baltische staten, oostelijk Polen en Georgië hun onvervreemdbare bezit. Een Russisch...

Rusland wint niet, maar verliest ook niet

Rusland wint niet, maar verliest ook niet

door Jurgen Ceder
29 juni 2022
0

Na de catastrofale mislukking van het ongecoördineerde offensief van de eerste weken, heeft Rusland zich een beperkter oorlogsdoel gesteld: de...

Regimewissel in Moskou?

Regimewissel in Moskou?

door Paul Bäumer
29 juni 2022
0

Een Russische nederlaag in Oekraïne zou tot een ‘regime change’ kunnen leiden, maar niet zoals in 1991. Toen riep Oekraïne...

Russische hackers voeren grootschalige cyberaanval uit op Litouwen

Russische hackers voeren grootschalige cyberaanval uit op Litouwen

door Carl Deconinck
28 juni 2022
2

Nadat Litouwen transporten van het Russische vasteland naar Kaliningrad, een exclave aan de Oostzee, blokkeerde, reageerde Rusland woedend. Nu blijken...

  • Trending
  • Reacties
  • Laatste
Soetkin Jehaes (Open Vld) noemt VB’ers “degoutante monsters die geaborteerd zouden worden door hun ouders”

Soetkin Jehaes (Open Vld) noemt VB’ers “degoutante monsters die geaborteerd zouden worden door hun ouders”

28 juni 2022
Journalist ontslagen nadat hij tweet dat "enkel vrouwen kinderen kunnen krijgen"

Journalist ontslagen nadat hij tweet dat “enkel vrouwen kinderen kunnen krijgen”

28 juni 2022
Naakte mannen en vrouwen fietsen op Gay Pride Parade voor jonge kinderen

Naakte mannen en vrouwen fietsen op Gay Pride Parade voor jonge kinderen

28 juni 2022
Journalist ontslagen nadat hij tweet dat "enkel vrouwen kinderen kunnen krijgen"

Journalist ontslagen nadat hij tweet dat “enkel vrouwen kinderen kunnen krijgen”

23
Vraag van de Week: Wat vindt u van de Belgische abortuswetgeving?

Vraag van de Week: Wat vindt u van de Belgische abortuswetgeving?

57
Invoering correctief referendum in Nederland sneuvelt: "Zorgt voor polarisatie"

Invoering correctief referendum in Nederland sneuvelt: “Zorgt voor polarisatie”

14
Scotland Yard onder toezicht van waakhond na reeks van schandalen en mislukkingen

Scotland Yard onder toezicht van waakhond na reeks van schandalen en mislukkingen

29 juni 2022
Kamer vat debat over abortus in Grondwet nog niet aan

Kamer vat debat over abortus in Grondwet nog niet aan

29 juni 2022
Europese Commissie versoepelt begrotingsregels voor opvang vluchtelingen

Europese Commissie versoepelt begrotingsregels voor opvang vluchtelingen

29 juni 2022

Deze week in ‘t Pallieterke

Schrijf u hier in op de PALNWS nieuwsbrief!

Advertenties

Betaalde Advertentie

PAL NWS

© 2021 PAL NWS

PAL NWS is de opvolger van SCEPTR en de nieuwssite van Uitgeverij 't Pallieterke nv.

  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Privacybeleid
  • Discussie
  • Veelgestelde vragen (FAQ)
  • Impressum
  • Disclaimer
  • Cookies
  • Vacatures
  • Adverteren

VOLG ONS

Geen Resultaat
Zie Alle Resultaten
  • PAL NWS
  • Nieuws
  • Opinie
  • Satire
  • PAL SPORT
  • PAL CAST
  • Abonnement
  • ‘t Pallieterke
  • Mijn account
  • FAQ

© 2021 PAL NWS

Welkom Terug!

Meld hieronder aan

Wachtwoord Vergeten? Geen abonnee

Maak Nieuwe Account!

Vul de velden onder in om te registreren

Alle velden zijn verplicht. Aanmelden

Herstel je wachtwoord

Geef je gebruikersnaam of e-mailadres in om je wachtwoord te herstellen.

Aanmelden
Beheer je privacy

Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als je geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.

Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.

Functioneel
Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistieken

Marketing

Toepassingen
Altijd actief

Altijd actief
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Beheer opties
{title} {title} {title}
Uw vakantieperiode instellen
Vermijd een volle brievenbus, en laat uw krant ergens anders in België leveren of onderbreek de levering tijdelijk.
Wijzig uw leveringsadres
Vul hieronder uw nieuw leveringsadres in.
Meld een probleem met de bezorging
We doen er alles aan om te zorgen dat uw Pallieterke op tijd in uw brievenbus terecht komt. Is er toch iets misgelopen? Laat het ons weten.

Vind je onze artikels interessant? Goed om ook eens iets anders te lezen dan de (gesubsidieerde) mainstream media?

Overweeg dan om ons te steunen en neem al vanaf €9 een abonnement.

U kan dan meteen alle artikels volledig lezen en u bent ook af van de meest vervelende publiciteit!