Tom Ongena (Photonews)

Tom Ongena (Photonews)

Uncategorized

Slechts 7 procent van SWT’ers gaat opnieuw aan het werk

Pieter Van Berkel

Van de 7.917 niet-werkende werkzoekenden die sinds april 2016 instroomden in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, het vroegere brugpensioen), gingen er slechts 532 – ofwel 7 procent – opnieuw aan het werk. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Vijf jaar geleden was 94,2 procent van alle werkzoekenden actief beschikbaar. In 2021 is dat nog slechts 84,5 procent. Dat komt door het stijgende aantal werkzoekenden die aangepast beschikbaar zijn en dus enkel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt in plaats van actief op zoek te gaan naar werk, zoals SWT’ers.

Het aantal werkzoekende met medische en mentale problemen stijgt bovendien elke jaar. Momenteel gaat het om meer dan 17.000 werkzoekend, of één op de tien, die hierdoor niet of slechts beperkt beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Volgens Ongena verdubbelde het aandeel op vijf jaar tijd. Het aandeel 55-plussers steeg daarbij zelfs van 21,6 procent in 2016 naar 38,5 procent in 2021.

De SWT’ers krijgen nochtans vele jobaanbiedingen. “Gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn deze cijfers op zijn minst zorgwekkend”, zegt Ongena. “Als je weet dat er jaarlijks slechts een honderdtal SWT’ers opnieuw aan de slag gaan is het duidelijk dat we de huidige aanpak moeten herbekijken. We moeten hierbij focussen op opleidingen, zodat mensen hun kennis verder kunnen ontwikkelen of net nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. Zo kunnen ze ook in andere sectoren aan de slag.” Het Vlaams Parlementslid pleit tegelijkertijd voor maatregelen die het aangeboden werk werkbaar te maken voor hen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen