Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) (Photonews)

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) (Photonews)

Uncategorized

Sociaal akkoord kost 138 miljoen euro

Pieter Van Berkel

Het sociaal akkoord zal de begroting van 2022 zo’n 138 miljoen euro kosten. Dat meldt De Tijd op basis van cijfers van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS).

111 miljoen gaat naar het vermijden van hogere sociale bijdragen en belastingen voor werknemers, wat ertoe leidt dat bij mensen met de laagste lonen netto vrijwel gelijk zal zijn als bruto. Zo’n 19 miljoen gaat naar een lasten­verlaging voor de werkgevers. Het gaat niet om een eenmalige, maar om een terugkerende kost.

De impact op de begroting zou beter meevallen dan de kostprijs van een half miljard die aanvankelijk gevreesd werd.

Door de werkbonus aan te passen, vermijdt de regering dat de zogenaamde werkloosheidsval wordt opengezet. Maar de verhoging creëert wel een promotieval, doordat mensen een pak fiscale en parafiscale voordelen dreigen te verliezen zodra ze een beter betaalde functie aangeboden krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Sociaal akkoord kost 138 miljoen euro”

  1. Als linkse rakker gaat er toch niets boven het geld van een ander uit te delen, toch? Volgens sommigen gaat Sinterklaas verdwijnen maar ik zie er alleen maar meerdere verschijnen tijdens deze regering.🤔

Plaats een reactie

Delen