Sociale woningbouw in Laken

Uncategorized

Sociale huisvestingmaatschappijen boeken miljoenenwinsten terwijl 10 procent van Brusselaars op wachtlijst staat

Wannes Neukermans

Zestien sociale huisvestingsmaatschappijen in Brussel beschikken samen over een vermogen van maar liefst 617 miljoen euro. Vijf huisvestingsmaatschappijen hebben vorig jaar elk meer dan 1 miljoen euro winst gemaakt. Daarnaast ontvingen die in 2019 en 2020 jaarlijks voor meer dan dertig miljoen euro aan subsidies. Dat allemaal terwijl er 50.000 huishoudens op de wachtlijst staan voor het huren van een sociale woning. Dat meldt N-VA. De partij pleit daarom voor een verdere rationalisering van de huisvestingsmaatschappijen zodat het bouwen, beheer en ter beschikking stellen van sociale woningen efficiënter kan.

Het voornaamste maatschappelijk doel van de zestien Brusselse sociale huisvestingsmaatschappijen is het bouwen en ter beschikking stellen van sociale woningen. Samen beheren ze meer dan 39.000 sociale woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Uit een antwoord van de bevoegde staatssecretaris blijkt nu dat deze huisvestingsmaatschappijen voor het begrotingsjaar 2019 gezamenlijk beschikken over een vermogen van maar liefst 617 miljoen euro, met als uitschieters De Lakense Haard (107 miljoen), De Brusselse Woning (63 miljoen) en De Anderlechtse Haard (62 miljoen). Zij hebben in 2019 gezamenlijk een winst geboekt van bijna 5 miljoen euro. Meerdere huisvestingsmaatschappijen maakten vorig jaar ook meer dan 1 miljoen euro winst. Bovendien beschikken de 16 Brusselse sociale huisvestingsmaatschappijen over een gebouwenpark met een waarde van 3,8 miljard.

Meer dan 10 procent op wachtlijst

“Het is algemeen geweten dat de Brusselse cijfers voor sociale huisvesting niet bepaald rooskleurig zijn, om het nog beleefd uit te drukken”, stelt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre. Er staan ongeveer 50.000 huishoudens op de wachtlijst voor het huren van een sociale woning. Er zijn echter nog geen 40.000 woningen beschikbaar. Deze huishoudens vertegenwoordigen ongeveer 128.000 personen, meer dan 10,4 procent van de Brusselse bevolking. Ter vergelijking, in Vlaanderen zijn er 170.000 wachtende kandidaat-huurders, en dit op een bevolking van meer dan 6 miljoen. Vorige Brusselse regeringen lanceerden een “Plan voor de huisvesting” in 2004 en een “Alliantie Wonen” in 2013.

“De uitvoering van die plannen is een regelrecht fiasco: de twee plannen voorzagen in de bouw van 11.720 woningen van sociale aard, waarvan er op vandaag slechts 3.750 woningen effectief zijn gebouwd! Bovendien is de gemiddelde kwaliteit van die woningen ondermaats. En dan rest nog de belangrijke vraag waarvoor de honderden miljoenen euro’s aan middelen dan wél gebruikt zijn?”, aldus Vanden Borre.

N-VA vindt het enorm wrang om vast te stellen dat de sociale huisvestingsmaatschappijen op zo’n grote berg geld zitten, zeker gelet op die slechte cijfers. “Deze enorme bedragen enerzijds en de lange wachtlijsten anderzijds tonen aan dat de vele middelen die naar de huisvestingsmaatschappijen gaan niet efficiënt gebruikt worden. Ik pleit dan ook voor een verdere rationalisering van de 16 huisvestingsmaatschappijen zodat het bouwen, het beheer en het ter beschikking stellen van sociale woningen doeltreffender kan georganiseerd worden. Ik roep de regering met aandrang op om de efficiëntieoefening voort te zetten, onder meer door het aantal actoren binnen de sociale huisvesting verder te reduceren en door een uniek loket te ontwikkelen. Enkel op die manier zullen we eindelijk een antwoord kunnen bieden aan de 128.000 personen die wachten op een sociale woning.” besluit Vanden Borre.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Sociale huisvestingmaatschappijen boeken miljoenenwinsten terwijl 10 procent van Brusselaars op wachtlijst staat”

  1. Dat ze eens tabula rasa maken en diegenen die al jaren een woning betrekken alhoewel ze er geen recht op hebben buiten flikkeren!Ons kent ons en zij die één of meerdere eigendommen in hun land van herkomst hebben.Waarom 16 maatschappijen?Een kat herkent er haar eigen jongen niet meer in.

Plaats een reactie

Delen