(Wikimedia)

(Wikimedia)

Uncategorized

Speakers’ Corner of Sharia Corner?

Sonja Dahlmans

“Speakers’ Corner of Sharia Corner?”, die vraag stelt Tim Dieppe, woordvoerder ‘islam’ bij Christian Concern, in reactie op een eerdere arrestatie van Hatun Tash vanwege islamkritiek. Zij werd afgelopen zondag gestoken bij Speakers’ Corner, toen zij daar in discussie ging met moslims. Gelukkig overleefde ze de aanslag. Het is niet de eerste keer dat zij werd aangevallen.

Tash werd eerder door de politie van Speakers’ Corner verwijderd, onder dreiging van arrestatie als zij zou terugkeren. In een video van het incident wordt “Allahoe Akbar” en de islamitische geloofsgetuigenis geroepen. De politie wordt meermalen uitgescholden voor “mietje”. Hoewel zij naar eigen zeggen vreest voor de andere christenen, indien de politie samen met haar zou vertrekken, wordt zij meegenomen. De moslims die de agenten uitschelden gaan vrijuit.

Speakers’ Corner

Speakers’ Corner in het Londense Hyde Park is sinds de negentiende eeuw thuis van het publieke debat. Alles mag worden besproken, behalve kritiek op de Britse koninklijke familie en plannen de regering te saboteren. Straatprediken is legaal volgens de Britse wet, niet alleen in Hyde Park. Toch is de politie altijd bereid Tash te verwijderen en niet haar recht op vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Dieppe wijst erop dat de kritiek over en weer gaat; moslims debatteren net zo fanatiek als Tash. Dat is nu juist de charme van een plaats als Speakers Corner.

Australisch opiniemaker Andrew Bolt zegt in een uitzending dat in het Westen critici van de islam worden gecriminaliseerd. Bolt maakt de vergelijking met de terechte ophef die ontstond nadat Engeland de EK-finale had verloren en zwarte spelers racistisch werden bejegend. Nu het niet om woorden gaat, maar om een aanval met een mes, is er weinig ophef of verontwaardiging. De BBC meldde niet eens de naam van Tash, wat zij daar deed of waarom zij mogelijk werd aangevallen. De media legden vooral de nadruk op het Charlie Hebdo-shirt dat zij droeg. Ook veel Nederlandse media gingen het onderwerp uit de weg; niets over het evangelisatiewerk van Tash.

Waarom zijn de media niet geïnteresseerd in de achtergrond van deze aanval? Natuurlijk, wij weten nog niet wie de dader is geweest noch kennen zijn motief met enige zekerheid. Toch blijft het raar dat er geen interesse in het slachtoffer is, want die informatie is wel voorhanden. Tash is een christen, ex-moslim uit Turkije, die al jaren in Engeland woont. Elke zondag evangeliseert ze bij Speakers Corner. Zij bekritiseert de islam en krijgt kritiek terug op het christendom. Dat is de essentie van het debat bij Speakers’ Corner. Hoewel de debatten fel kunnen zijn, is het van zeer hoog niveau. Sprekers van beide kanten zijn goed geïnformeerd.

Tijdens een ander incident legde een agent zelfs aan haar belagers uit dat Tash de veroorzaker van alle problemen is: “Zij is in haar eentje tegen vijftig van jullie, dus wat wij doen is haar verwijderen.” Na de aanval afgelopen zondag is Tash moediger dan de politie die er maar niet in slaagt haar te beschermen of de media die weigeren te benoemen welk werk zij doet. Zeker moediger dan de dader die wegvluchtte.

In een interview met Christian Concern zegt Hatun dat de dader haar wilde doden. Zij legt de schuld bij het optreden van de politie in het verleden. Op de vraag waarom zij bij Speakers Corner evangeliseert, zegt ze dat zij recht op vrijheid van meningsuiting heeft. “Maar ook omdat ik een christen ben. Het is voor mij een platform om het Evangelie te verkondigen en de islam verantwoordelijk te houden.”

Samuel Paty

Tash geeft aan dat zij sinds de moord op de Franse docent Paty soortgelijke cartoons meeneemt naar Speakers Corner. Zij confronteert mensen met de vraag of iemand hierom moet worden vermoord. In Engeland zit nog altijd een docent van de Batley Grammar School ondergedoken wegens bedreigingen en in Nederland ook. Beiden wilden net als Paty middels de Mohammedcartoons de vrijheid van meningsuiting bespreekbaar maken in de les. De hoofdonderwijzer van de Engelse school nam het in dezen niet op voor zijn personeelslid, maar excuseerde zich bij de woedende islamitische ouders die zich rondom de school hadden verzameld.

Dr. Durie, een van mijn eigen docenten (ik kreeg ook gastcollege van Hatun Tash), zegt: “Er leeft een idee binnen de islam – ook al geloven niet alle moslims dit – om criticasters neer te slaan met de hand. Dit is complex, omdat de Koran hierover sterk uiteenlopende dingen zegt.” Durie refereert ook aan de onwil van de politie om in te grijpen, terwijl zij wist van het decennialange misbruik van meisjes door islamitische verkrachtersbendes. En hij haalt een voorbeeld aan waarbij de West Midland Politie getracht heeft Channel 4 strafrechtelijk te vervolgen voor het uitzenden van een serie die was opgenomen in een moskee waar haat werd gepredikt. Dit zou immers ‘raciale haat’ in de hand kunnen werken.

Sharia Corner

Wat er afgelopen zondag gebeurd is in Speakers Corner is afschuwelijk. Niet alleen vanwege de persoonlijke aanval op Hatun Tash, maar ook vanwege de zeer bedenkelijke aanloop er naartoe. De aanval op Tash is het zoveelste voorbeeld van de bereidheid bij politie, bestuurders, de media en de politiek om islamitisch geïnspireerd geweld te negeren en de slachtoffers in de steek te laten of zelfs de schuld te geven. Dit is een patroon dat wij ook zien in islamitische landen waar christenvervolging dagelijkse kost is. Daar geldt de sharia, maar hier censureren wij onszelf en elkaar. Kijk naar de petitie die na de moord op Paty veelvuldig werd ondertekend om Mohammedcartoons bij wet te verbieden. De daders en hun geweld krijgen zo bijval, niet het slachtoffer of nabestaanden. In plaats van lering trekken uit wat we elders in de wereld zien gebeuren, gaan wij zelf met boter en suiker erin. De christin Asia Bibi die in Pakistan bijna tien jaar uitzat voor het “beledigen van Mohammed”, kreeg geen asiel in Engeland omdat men “vreesde voor onrust bij bepaalde delen van de gemeenschap”. Ook toen durfde men niet te benoemen voor wie men vreesde en waarom.

Het is een dodelijke vorm van zelfcensuur, dodelijk omdat dit mensen als Hatun Tash en Samuel Paty persoonlijk kan treffen. Dodelijk niet alleen voor de vrijheid van meningsuiting, maar voor de kerntaak van onze overheid. Deze dient namelijk al haar burgers te kunnen beschermen en ervoor zorg te dragen dat allen gebruik kunnen maken van de rechten die in onze grondwetten zijn verankerd. Vrijheid van meningsuiting is daar een van. Een bedreiging daarvan is funest voor elke democratie. Het is dat principe dat bij Speakers’ Corner, het symbool van het vrije publieke debat, zou moeten worden hooggehouden. De sharia geldt hier niet, maar wanneer wij blijven ingeven en dreiging en geweld effectief worden toegepast om ons het zwijgen te doen opleggen, zijn we er niet ver vanaf.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen