Binnenland politiek

Spionagemateriaal gevonden in Belgische ambassade Ankara: “Moet tot op bot onderzocht worden”

Wannes Neukermans

In de Belgische ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara is geheim opnamemateriaal ontdekt. De vondst dateert al van 11 mei. Dat bevestigde Buitenlandse Zaken aan de redactie van HLN. Er is een onderzoek gestart.

“Op 11 mei is in onze ambassade in Ankara inderdaad een veiligheidsincident vastgesteld”, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Wouter Poels. “Het ging om ongeoorloofde registratie of opname van video-en audiomateriaal met één toestel in de kanselarij.”

Er werd een klacht neergelegd bij de Turkse autoriteiten wegens inbreuk op de privacy. Alle bewijsstukken werden aan het Turkse gerecht geleverd. “Nu moeten we afwachten”, aldus Poels. “In belang van het onderzoek ter plaatse, kunnen we geen verdere commentaar geven.”

Camera onder bureau vrouwelijke diplomate

Volgens het Turkse kantoor van nieuwszender CNN zou de zaak aan het rollen gebracht zijn door een vrouwelijke diplomaat in onze ambassade. Zij had gemerkt dat er een elektronisch apparaatje van onder haar tafel was gevallen en sloeg alarm. Volgens CNN werd eerst gevreesd voor spionage, maar Buitenlandse zaken benadrukt dat de klacht die werd ingediend er één was voor inbreuk op de privacy.

“Het gevonden spionagemateriaal viseerde zowel de werkstations van vrouwelijke diplomaten en secretaressen als de damestoiletten”, zegt Vlaams Belang-Kamer Annick Ponthier. “Turkse spionage in een diplomatiek onschendbaar gebouw als een ambassade is een schending van internationaal recht.” Momenteel is het onderzoek in handen van de Turkse justitie, die in een andere richting dan spionage wijst. “De invloed van Erdogans AKP-partij op het gerechtelijk apparaat in Turkije is echter onmiskenbaar”, aldus Ponthier. “Het zou van een kinderlijke naïviteit getuigen om de Turkse justitie te geloven in deze kwestie.” De partij dringt dan ook aan op een onafhankelijk onderzoek naar de feiten.

“Wanneer voldoende bewijs is geleverd dat de Turkse overheid achter het opnamemateriaal zit, moeten er gepaste sancties volgen”, besluit Ponthier. “Ik denk dan aan een opschorting van de financiële steun, een exit uit de NAVO en een einde aan de Turkse EU-kandidatuur.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Spionagemateriaal gevonden in Belgische ambassade Ankara: “Moet tot op bot onderzocht worden””

Plaats een reactie

Delen