Staatsveiligheid waarschuwt voor risico op spionage via Chinese smartphones

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Staatsveiligheid waarschuwt voor risico op spionage via Chinese smartphones

Anton Schelfaut

De Staatsveiligheid waarschuwt voor het risico op spionage via smartphones van de Chinese bedrijven Xiaomi, Oppo en OnePlus. Volgens de inlichtingendienst is er een “systematische en diepgaande vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid”. Zo staat te lezen in een antwoord dat N-VA-Kamerlid Michael Freilich kreeg van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Dat schrijft De Tijd.

“We willen wijzen op de poten­tiële spionagedreiging bij het gebruik van deze toestellen”, zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid aan De Tijd. De inlichtingendienst waarschuwt voor de Chinese smartphones, hoewel er nog geen concrete gevallen van spionage zijn vastgesteld. “We adviseren om waakzaam te zijn. Naast de vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid hebben ook al andere landen hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de risico’s qua privacy en nationale veiligheid.”

Volgens de Staatsveiligheid is de verwevenheid van Chinese fabrikanten met de Chinese overheid en haar inlichtingen- en veiligheidsdiensten zelfs juridisch verankerd. “De Chinese nationale inlichtingenwet verplicht alle Chinese bedrijven tot samenwerking met de inlichtingendiensten. Ze moeten arbeidsposities reserveren voor inlichtingenpersoneel. Ook verplicht de Chinese cybersecuritywet Chinese bedrijven de inlich­tingendiensten een ongebreidelde toegang te geven tot hun IT-sys­temen. Het bedrijfsleven heeft geen andere keuze dan samen te werken met de Chinese overheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Staatsveiligheid waarschuwt voor risico op spionage via Chinese smartphones”

  1. Als de Chinezen zien wat de Belgische regering allemaal uitsteekt, ze komen niet bij van het lachen! Er is zoveel vriendjespolitiek en onkunde, dat ze nog van ons kunnen leren!

  2. Dit is de reden waarom ik al jaren geen Chinese merken koop. Kwalitatief zijn ze best oke. Maar op softwarematig niveau wordt alles doorgesluisd naar China. Het is eigenlijk maar het topje van de ijsberg. Moest je weten wat de CCP allemaal opslaagd. Social credit system in China.

  3. De Belgische staatsveiligheid dat zijn geen chinezen, maar die mag wel tijdens de afwezigheid van de bewoners camera’s en micro’s laten plaatsen in woningen. Wie beschermt de burger tegen de overheid?

Plaats een reactie

Delen