Binnenland politiek

Tom Van Grieken: “Het Vlaams Belang moet dé grootste partij worden in 2024, zodat ze niet om ons heen kunnen”

Pieter Van Berkel

Het Vlaams Belang heeft de wind in de zeilen. Na de verkiezingsoverwinning in 2019, toen de oppositiepartij tweede eindigde, is ze in de ene na de andere peiling de grootste.

Wat is hét ene kernpunt dat u in 2024 wil realiseren?

“We moeten eerst de verkiezingen winnen om deel te nemen aan het beleid. Het Vlaams Belang moet dé grootste partij worden in 2024, zodat ze niet om ons heen kunnen omdat wij dan het initiatiefrecht hebben. Als wij niet groot genoeg zijn, en als de N-VA niet de hete adem van het Vlaams Belang in de nek voelt, dan zal men weer overstag gaan en in een regering stappen zonder communautair programma.”

“Dat is het grote drama waarmee de N-VA geconfronteerd wordt. De N-VA wordt groot met een verhaal: ‘Stem op ons om de PS tegen te houden’. Sinds 2019 verklaart Bart De Wever overal: ‘Stem op mij, dan vorm ik een regering met de PS.’ Hugo Schiltz had nog een politieke erfenis. Hij heeft tenminste staatshervormingen gedaan. Bart De Wever is tien jaar oppermachtig geweest. Hij heeft een immens aantal stemmen gehaald. Maar wat is zijn politieke erfenis? Een regering zonder socialisten?”

“Bart De Wever is tien jaar oppermachtig geweest. Hij heeft een immens aantal stemmen gehaald. Maar wat is zijn politieke erfenis? Een regering zonder socialisten?”

“Het confederaal project van de N-VA is een luchtkasteel. Confederalisme is minder haalbaar dan onafhankelijkheid. Ik snap niet waarom de Vlaamse Beweging zich voor de kar van het confederalisme heeft laten spannen. Iedere Vlaamse beweger weet toch dat je voor het confederalisme, een soort staatshervorming, een tweederdemeerderheid nodig hebt en een meerderheid in beide taalgroepen. Heeft niemand ooit de bedenking gemaakt dat je daar nooit 50 procent voor in Wallonië zult vinden? Voor onafhankelijkheid heb je daarentegen 50 procent nodig in het Vlaams Parlement. Laat ons hopen dat we dat halen.”

We herhalen: wat is het kernpunt dat u in 2024 wil realiseren?

“Primair moet het Vlaamse niveau opnieuw een eigen, autonome dynamiek creëren. De Vlaamse regering mag niet langer een dochteronderneming zijn van de federale regering, die slaafs knikt en slikt of zelfs verlies draait zodat de moederonderneming toch maar rendabel zou kunnen blijven.” “Helaas is dit onder minister-president Jan Jambon niet anders geweest. De coronacrisis heeft dit feit flink in de verf gezet. We zagen een weifelende Vlaamse regering. In het Overlegcomité werd met consensus gewerkt, maar Jambon heeft duidelijk gemaakt welke consensus dat was: die van de federale coalitie, niet die van hem. Dat moet anders: de Vlaamse regering moet opnieuw een zelfstandige dynamiek krijgen met perspectief op onafhankelijkheid.”

“Primair moet het Vlaamse niveau opnieuw een eigen, autonome dynamiek creëren. De Vlaamse regering mag niet langer een dochteronderneming zijn van de federale regering, die slaafs knikt en slikt of zelfs verlies draait zodat de moederonderneming toch maar rendabel zou kunnen blijven.”

“Daaronder zitten natuurlijk de eigen bevoegdheden die radicaal beter moeten: de wachtlijsten voor de gehandicapten en sociale woningen moeten opgelost geraken, de subsidiekraan naar extreemlinkse en etnoculturele organisaties moet dicht, integratie moet dwingender, ons onderwijs moet opnieuw streven naar excellentie en onze interne organisatie moet beter en eenvoudiger: één Vlaamse kieskring, directe verkiezing van een minister-president, weg met de provincies en een grote kuis in de wirwar aan intercommunales die onze publieke diensten ontregelen.”

Stel dat jullie halen samen met N-VA meer dan 50 procent, maar jullie worden alsnog uitgesloten?

“De N-VA sluit ons nú al overal uit. We hebben in verschillende gemeenten samen een meerderheid behaald in 2018. In Antwerpen hebben N-VA en Vlaams Belang een meerderheid. Toch verkiest De Wever een coalitie met liberalen en socialisten. De N-VA-kiezer moet nu toch eens gaan beseffen dat ze de socialisten en liberalen er gratis bij krijgen als ze op de N-VA stemmen.”

“Met wie kan het N-VA-programma het best uitgevoerd worden? Als de N-VA blijft kiezen voor de traditionele partijen, dan moeten ze niet verbaasd zijn dat ze verkiezingen blijven verliezen. Je krijgt een vicieuze cirkel: N-VA kiest voor de traditionele partijen, bijgevolg kunnen ze hun programma niet verwezenlijken, bijgevolg verliezen ze kiezers, bijgevolg moeten ze weer bij de traditionele partijen aankloppen… De N-VA moet daaruit geraken als ze terug electoraal wil scoren.”

Lees het volledige artikel: Tom Van Grieken (Vlaams Belang): “Zelfhaat is de grootste bedreiging voor onze samenleving, niet massamigratie of islamisering”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

18 gedachten over “Tom Van Grieken: “Het Vlaams Belang moet dé grootste partij worden in 2024, zodat ze niet om ons heen kunnen””

  1. Tom Van Grieken heeft gelijk.
    We moeten onverkort gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen.
    Confederalisme als “tussenstation” zoals Jambon het mij ooit (persoonlijk) heeft verteld is inderdaad geen optie.
    Hopelijk komen Bart de Wever met in zijn kielzog, Jambon en Francken nog tot inzicht tegen 2024.

  2. De Wever heeft geen cordon nodig om niet te moeten samen werken met Vb . De NVA wil van 2 walletjes eten Vlaams en federaal en daarom wil NVA niet met VB samen omdat ze dan zouden uitgesloten worden federaal . NVA is hypocriet en liegt voortdurend tegen zijn kiezers met valse beloftes.

  3. Om een wonder te bekomen moet men hard bidden en hard en adequaat handelen. Daar moet men getalenteerd voor zijn. Ik hoop dat sommigen het roer omgooien. Een fractieleider in het Vlaams Parlement die het verschil niet kent tussen een resolutie om bij de federale regering te gaan smeken en een voorstel van decreet om het zelf te doen is een incompetent parlementslid en fractieleider. Een amateur. Wie het schoentje past trekke het aan.

  4. Beste Erik,
    Ik ben democraat, en heb respect voor iedereen zijn mening.
    Maar “wie zong dat ook alweer?”
    Steeds negatieve opmerkingen van u, uw liedje is ook uitgezongen hoor.

  5. Moest Bart De Wever verkondigen van met VB samen te gaan, zou hij een groot cadeau geven aan de linkse pers die erin geslaagd is het VB onterecht te demonoseren. Al de ontgoochelde kiezers van CD&V en Open Bld staan te kloppen op de deur van de NVA.
    Ze zullen ALLES doen om ze weg te houden bij hen, en dankzij deze uitspraak kunnen ze alvast opletten want ze zullen handig de zwartepiet krijgen!

  6. De grootste partij worden is niet hetzelfde als de volstrekte meerderheid halen. Waarom een cordon sanitaire rond het Vlaams Belang? Om te beginnen asiel en immigratie in mensentaal het opengrenzenbeleid punt van conflict met de systeempartijen. Secundo het al dan niet handhaven van de Sociale Zekerheid en de hieraan gekoppelde Vlaamse dotaties aan de federatie Wallo-Brux. Tertio het separatisme. Quatro de islamisering, in de N-VA taal inclusieve maatschappij. Als je Bart De Wever niet kunt overtuigen, hoe kan het dan lukken met de rest van het Belgisch circus. Zeg de waarheid en ga voor de volstrekte meerderheid. Via een democratisch kiesstelstel gewoon de kiezer sensibiliseren en mobiliseren.

  7. Als Vlaams-nationalist , ga ik er mee voor zorgen , ik ben dan 74 jaar maar ik zou toch graag zien dat zogenaamde partijen die de V in hub naam dragen een ferme afrossing krijgen.

  8. Het in politiek-correct betiteld “Cordon Sanitaire” is objectief-correct beschouwd wel een “Cordon DISCRIMINATOIR”, zeker bij de herhaalde uitsluiting van het VB ; “discriminatie op basis van politieke overtuiging”. Dit is één der negentien “beschermde criteria” discriminatiegronden. Zelfs UNIA geeft toe, hoogstwaarschijnlijk volledig tegen hun politiek-correcte heug en meug, dat ” discriminatie op basis van politieke overtuiging” wettelijk verboden is.

  9. De NVA is niet meer onze partij onze Familie is de leugens en beloftes zo moe als kouwe pap.Zie het beleid in Edegem alleen grote projecten interesseert hun de rest moest wachtende zoals het herstelvan de Ernest Jouretlaan na 15 jaren van verwaarlozen en
    achteruitgang.De Gemeente is nu nog vuiler geworden door de werking van groen helemaal uit te hollen.Zie de straten en het Park de verloedering is niet te ontkennen???

  10. Er wordt overal gezegd dat een stem op het VB een verloren stem is, dat is helemaal niet waar, een stem op de NVA is een verloren stem zolang ze niet met het VB willen samenwerken!
    Zolang ze niet willen samenwerken is alles wat ze zeggen waardeloos.

Plaats een reactie

Delen