De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Turkije stapt officieel uit vrouwenrechtenverdrag: “Gevaarlijk signaal”

/

Het Turkije van Recep Tayyip Erdogan trekt zich vandaag officieel terug uit het verdrag voor vrouwenrechten, dat in 2011 nog werd ondertekend in het Turkse Istanboel. Een “gevaarlijk signaal”, klinkt het bij Amnesty International.

In 2011 werd het verdrag voor vrouwenrechten door tientallen deelnemende landen ondertekend in de grootste stad van Turkije, Istanboel. Die landen engageren zich voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en voor de strijd tegen huiselijk geweld.

Turkije beslist nu echter om uit die zogenaamde Istanboel-Conventie te stappen. Er komt heel wat kritiek vanuit de internationale gemeenschap, maar ook vanuit de bevolking, op die beslissing. Maar volgens president Erdogan betekent dat niet dat Turkije zich niet meer zal inzetten voor vrouwenrechten. “Onze strijd begon niet met de Istanbul-Conventie en stopt niet nu we ons terugtrekken”, klinkt het.

Toch blijft er heel wat kritiek op de terugtrekking en worden vanavond ook grote protesten verwacht in heel Turkije. Die protesten worden gesteund door Amnesty International, dat de terugtrekking van Turkije een “gevaarlijk signaal” noemt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Turkije stapt officieel uit vrouwenrechtenverdrag: “Gevaarlijk signaal””

  1. Turkije zal de vrouwenrechten respecteren volgens de islam. Dat is Turkije zijn goed recht. Ik wou dat we hier in het Westen ook wat consequenter waren in het verdedigen en vrijwaren van onze Westerse Waarden in plaats van kritiekloos te beweren dat iedere religie past in een progressief Westers denkkader.

Plaats een reactie

Delen