Het Australische zwemteam. Foto Shutterstock

Het Australische zwemteam. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Twitteraars beschuldigen Australische zwemcoach van “toxische mannelijkheid” na overwinningsvreugde

Simon Segers

Verschillende Amerikaanse twitteraars uitten hun onvrede over de overwinningsreactie van de Australische zwemcoach Dean Boxall. De gebaren die hij maakte nadat zijn zwemkampioene de overwinning behaalde op de 400 meter vrije slag beschouwen sommigen als “toxische mannelijkheid”.

De Australische Ariarne Titmus won maandag goud op de 200 en 400 m vrije slag bij de vrouwen op de Olympische spelen in Tokio. Topfavoriete was de Amerikaanse Katie Ledecky, die 5 jaar geleden in Rio goud behaalde. De reactie van Tismus’ zwemcoach ging viraal op het internet. Dean Boxall trok zijn mondmasker af, schreeuwde van vreugde en maakte enthousiaste heupbewegingen terwijl hij een reling vasthield.

“Buiten mijn lichaam”

Verschillende twitteraars geloven echter niet dat de reactie van de coach een uiting was van pure blijdschap omwille van de overwinning van zijn pupil. Een Amerikaanse auteur genaamd Laura Chapin schreef dat hij hiermee “de overwinning van een vrouwelijke atlete overschaduwde om de aandacht naar zichzelf te trekken”. Zij is van mening dat Boxall onbeschoft was en zich dient te verontschuldigen. Andere berichten noemden de reactie “een schande” of verdachten de coach van “schadelijke relaties met zijn atleten te hebben”. Hij liet echter weten dat hij geen enkele intentie heeft om zich te excuseren, hoewel hij van mening is dat hij zijn mondmasker niet had mogen verwijderen. “Ik was het even kwijt. Ik denk dat ik even buiten mijn lichaam trad”, voegde Boxall nog toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Twitteraars beschuldigen Australische zwemcoach van “toxische mannelijkheid” na overwinningsvreugde”

Plaats een reactie

Delen