Vakbonden en slachtoffers stellen zich burgerlijke partij voor onderzoeksrechter na ramp Nieuw Zuid

Hulpdiensten op de plaats van de ramp in Antwerpen. Foto: Brandweer Antwerpen

Uncategorized

Slachtoffers laten via onderzoeksrechter andere gerechtsdeskundige aanstellen na ramp Nieuw Zuid

Kristof Luypaert

In het onderzoek naar de instorting van een nieuwbouw op Nieuw Zuid in Antwerpen hebben zowel enkele vakbonden als slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers zich als benadeelde gemeld. Ze hebben zich burgerlijke partij gesteld voor de onderzoeksrechter. Daarnaast bekwamen ze de aanstelling van een andere gerechtsdeskundige dan die van het Antwerpse arbeidsauditoraat.

Dat bevestigt het Antwerpse arbeidsauditoraat, dat het onderzoek naar het drama voert. Dat gebeurde volgens het arbeidsauditoraat “op aandringen van verschillende benadeelden”. Een onderzoeksrechter heeft uitgebreidere bevoegdheden en kan dus meer onderzoeksdaden stellen, klinkt het. 

“Verschillende betrokken partijen hebben ook via verzoekschrift verkregen dat er een andere gerechtsdeskundige is aangesteld door de rechtbank dan diegene die al door ons was aangesteld”, zegt woordvoerder Pieter Wyckaert van het arbeidsauditoraat.

“De onderzoeksrechter kan rekening houden met beide deskundigen.” Volgens Wyckaert gaat het om ingenieurs die onder meer de veiligheidssituatie op de werf moeten nagaan en moeten vaststellen of er op dat vlak inbreuken waren op de regelgeving.

Bij het incident kwamen vijf bouwvakkers om het leven en raakten negen anderen ernstig gewond.

https://redactie.palnws.be/2021/06/stelling-ingestort-in-nieuw-zuid-in-antwerpen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Slachtoffers laten via onderzoeksrechter andere gerechtsdeskundige aanstellen na ramp Nieuw Zuid”

  1. Dat men ten eerste controleerd wie wat moest doen op die bouw wie of wat zijn haar functie was om zaken degelijk op te volgen en in goede banen te leiden en was iedereen die dit moest doen ook daarvoor opgeleid en handelde hij met kennis van zaken er loopt veel volk rond met een witte helm maar dit is veelal voor de schouw u kent die wel van die blaaskaken die geen stamp onder hun gat waard zijn

Plaats een reactie

Delen