Tinne Van der Straeten (Photonews)

Tinne Van der Straeten (Photonews)

Binnenland politiek

Van der Straeten: “Ik weiger een politieke strijd te maken rond gascentrale Vilvoorde”

Pieter Van Berkel

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil naar eigen zeggen geen “politieke strijd maken” rond de geweigerde gascentrale in Vilvoorde. Dat zegt ze in De Ochtend op Radio 1.

De provincie Vlaams-Brabant weigerde Engie/Electrabel een vergunning te geven voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Volgens bevoegd gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA) zou de gascentrale te veel stikstof, CO2 en ammoniak uitstoten. Het merendeel van de adviezen was wel positief.

Die weigering dreigt de geplande kernuitstap van de regering-De Croo te bemoeilijken. Zo rekent men daar op nieuwe gascentrales om de sluiting van de kerncentrales op te vangen. N-VA wil de twee jongste kerncentrales juist langer openhouden. “Genoeg tijd en geld verspild door uitstelgedrag”, tweette partijvoorzitter Bart De Wever toen het nieuws van de weigering bekend geraakte. “Genoeg onzekerheid gecreëerd omwille van dogmatiek. Laten we de kernuitstap afschaffen en volop inzetten op een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiebeleid mét kernenergie.”

Het verwijt van “dogmatiek” schoot bij Van der Straeten in het verkeerde keelgat. “Als vijf van de zeven kerncentrales in ieder geval toe gaan omdat ze te oud zijn, omdat ze niet kunnen verlengd worden omdat ze bijvoorbeeld scheurtjes hebben, wat is daar dan dogmatiek aan? Niks”, zegt Van der Straeten.

Zelf wil ze naar eigen naar eigen zeggen geen “politieke strijd maken” rond de geweigerde gascentrale. “Ik weiger om hier een politieke strijd van te maken. Het is belangrijk dat we ons energiebeleid kunnen bouwen op vertrouwen en zekerheid”, zegt ze. “Wat hier moet beoordeeld worden, is of er voldaan is aan de voorwaarden. Als het project vergunbaar is, zou het moeten kunnen vergund worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Van der Straeten: “Ik weiger een politieke strijd te maken rond gascentrale Vilvoorde””

  1. Magda Aelvoet van het vroegere Agalev zij over meer dan 40 jaar al dat, om ecologisch te kunnen leven er in Vlaanderen een daling van de bevolking van 5 naar 3 miljoen zou moeten komen. Nu zijn er ondertussen al meer dan 6,5 miljoen inwoners en Groen pleit nog steeds voor open grenzen. Gekker dan dit kan het nauwelijks worden. Alhoewel nu de CO2 uitstoot willen verminderen door gascentrales te bouwen, het kan nog gekker ! Groen is de ondergang van onze welvaart !

  2. In Nederland gaan ze kerncentrales bijbouwen. Met dat Belgisch gesukkel en de groene dogmatiek belanden we ooit in stroomtekort. Dan maar kern-stroom invoeren uit Nederland zeker, Tinne ?

  3. Met dank aan Coens en Lachaert, die dit alles mogelijk gemaakt hebben. De vazallen van Groen zullen rijkelijk beloond worden volgende verkiezing, Pek en Veren staan klaar!

Plaats een reactie

Delen