De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Foto Shutterstock

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Foto Shutterstock

Uncategorized

Venezolaanse president Maduro verliest controle over hoofdstad aan bendegeweld

Simon Segers

In Caracas, de hoofdstad van Venezuela, vindt een toename plaats in bendegeweld. De socialistische regering heeft steeds minder controle over bepaalde wijken als gevolg van de chaos die de economische crisis veroorzaakt.

In de westelijke wijk El Cementario en verschillende aangrenzende zones vonden in de afgelopen weken hevige vuurgevechten plaats tussen verschillende rivaliserende criminele bendes. Ook de politie was betrokken in het geweld, maar slaagt er niet in om controle te krijgen. Reeds in 2017 hadden zij een afspraak om, in ruil voor minder geweld, bepaalde plaatsen niet langer te patrouilleren. De bendes beschikken over aanvalsgeweren en granaten. Zij rekruteren ook tieners, door hen voor een loon dat vele malen hoger is dan het minimumloon in Venezuela, op uitkijkpunten te plaatsen met een radio.

Wanbeleid

Dankzij wanbeleid van de socialistische regering van Nicolas Maduro kent Venezuela al jaren een crisis. Torenhoge inflatie, hongersnood en extreem politiek geweld deed miljoenen Venezolanen het land ontvluchten. De bendes zijn gegroeid onder het hevige politiegeweld dat Maduro in 2015 heeft gelanceerd onder de naam ‘Operatie bevrijding van het volk’. Wetteloosheid ontstond op plaatsen waar de economische crisis het hard heeft toegeslagen, wat heeft geleid tot een gebrek aan controle voor de president.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen