De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk: Britse regering wil GPS-signalen inzetten om misdadigers nog een extra jaar onder toezicht te houden

Niels Geerinck

Misdadigers in het Verenigd Koninkrijk zullen na het uitzitten van een gevangenisstraf van minstens 1 jaar nog een extra jaar na vrijlating onder toezicht blijven staan. Dit zal gebeuren via een GPS-signaal. Het voorstel komt van de Britse premier Boris Johnson en de Britse minister voor Binnenlandse Zaken Piti Patel.

De regering van Johnson wil meer inzetten op het bestrijden van misdaad. Het voorstel dat nu op tafel ligt houdt in dat dieven en inbrekers, met een celstraf van minstens 1 jaar, na vrijlating nog 1 jaar via GPS in de gaten zullen worden gehouden. Daarnaast zullen de ex-gevangen bij een voorwaardelijke vrijlating verplicht onbetaald werk moeten verrichten zoals vuilnisophalen, zwerfvuil ruimen en het groenonderhoud van publieke parken voor hun rekening nemen.

“Gerechtigheid zien”

Volgens de Britse minister voor Binnenlandse Zaken Priti Patel zijn de maatregelen nodig om het Britse volk te tonen dat “gerechtigheid geschiedt en dat misdadigers de prijs betalen voor hun misdaden. Via het inzetten op onbetaald werk willen we teruggeven aan de gemeenschappen die ze hebben geteisterd door hun misdaden.

Tevens wil de Johnson-regering ook meer middelen vrijmaken voor de politie. De ordediensten krijgen naar alle waarschijnlijk meer bevoegdheden om mensen te controleren op straat. Deze maatregel wordt vooral genomen met het oog op de “messenplaag” in grootsteden zoals Londen en Manchester, aldus Patel. Ook komt en er komt een systeem van “wijkagenten” die het aanspreekpunt zullen vormen. Daarnaast gaan er ook ideeën op om alcoholgerelateerde misdrijven harder aan te pakken.

“Een gimmick”

De plannen van Johnson en Patel worden door heel wat critici slecht ontvangen. Ze noemen de maatregelen slechts een “gimmick” en symbolisch. Ze zouden niets veranderen aan de huidige situatie of de straten veiliger maken.

De politiefederatie gaf aan deze week een brief naar het kabinet van Johnson te sturen. Volgens de federatie moet het aantal politiemensen verhoogt worden en moet ook het bevriezen van het politieloon stoppen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Verenigd Koninkrijk: Britse regering wil GPS-signalen inzetten om misdadigers nog een extra jaar onder toezicht te houden”

Plaats een reactie

Delen