Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Verenigd Koninkrijk: onderwijsvakbond wil dat leerkrachten “witheidstraining” krijgen en “wit privilege” zichtbaar maken

Niels Geerinck

De grootste onderwijsvakbond van Groot-Brittannië heeft opgeroepen om een “activistische training” over “witheid” te organiseren voor leerkrachten en schoolpersoneel. Hiermee willen ze de leerkrachten bewuster maken van “wit privilege” en ook het “kolonialisme zichtbaar maken” op de scholen en tijdens de lessen.

De nationale onderwijsvakbond National Education Union (NEU) wil nieuwe richtlijnen voor leerkrachten en scholen uitvaardigen. Volgens de vakbond is er “een nood” aan “dekolonisatie” van alle onderwijsvormen in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor inspireren ze zich op de ontwikkelingen rondom de Black Lives Matter-beweging.

Leerkrachten moeten “witheidstraining” krijgen

De vakbond telt ongeveer 450.000 leden. Ze willen inzetten op een actieve “witheidstraining” , die zal gegeven worden door “specialisten” aan het onderwijspersoneel in verschillende scholen en graden. Hiermee willen ze “leerkrachten trainen op witheid, antiracisme, het creëren van kritische zelfreflectie en het begrijpen van het systeem”, aldus de vakbond. Daarnaast zal er ook meer worden ingezet op het “zichtbaar maken” van het “kolonialisme” en het zogenaamd “wit privilege” van blanke leerkrachten.

“Grondige hervorming”

Volgens de vakbond dient de hervorming “erg grondig” te gebeuren. Zo schrijven ze dat ze alle aspecten van het onderwijssysteem willen hervormen. Niet alleen het lesgeven maar ook de manier waarop klaslokalen ingedeeld zijn, dient onder de loep te worden genomen vinden ze. De vakbond wil daarbij ook het onderwijscurriculum helemaal hervormen. Deze zijn volgens de NEU erg “gevormd door kolonisatie en neoliberalisme.” Tevens zijn ze van mening dat er op heel wat Britse scholen een “verlangen naar de terugkeer naar het Britse Rijk” heerst.

Volgens de secretaris van de NEU, Mary Bousted, heerst er in Groot-Brittannië nog steeds te veel discriminatie binnen het onderwijs. Volgens Bousted kunnen de maatregelen en actieve “dekolonisatie” leiden naar een meer empathisch en eerlijkere samenleving.

Toch komt er ook reactie op de plannen van de onderwijsvakbond. Mark Lehain, onderwijzer en lid van een campagnegroep die ijvert voor meer perspectief in het onderwijs reageert op Bousted: “Scholen zijn er om leerlingen op te leiden, niet om te evangeliseren voor extreme ideologieën of om kinderen in activisten te veranderen. Het is triest dat een vakbond haar leden zou aanmoedigen om dingen te pushen die zo verdeeld zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Verenigd Koninkrijk: onderwijsvakbond wil dat leerkrachten “witheidstraining” krijgen en “wit privilege” zichtbaar maken”

  1. Een vriend van mij uit Bristol zij ooit: “What’s an issue in America today becomes an issue in the UK tomorrow” Dit zijn compleet uit proportie getrokken maatregelen gedreven door geïmporteerde media gekte. De volgende stap is het onderbrengen van CRT in het curriculum. Het zou mij geen moment verbazen als er morgen ergens een theorie opduikt die stelt dat er “neurologisch bewijs” is voor “wit privilege”… Waanzin.

  2. Al die acties van coke en BLM beginnen meer en meer te lijken op de culturele revolutie in het China can Mao. Nog even geduld en de heropvoedingskampen zijn er.

Plaats een reactie

Delen