Bart Somers (Photonews)

Bart Somers (Photonews)

Uncategorized

Vlaams Parlement keurt hervorming integratiebeleid goed

Pieter Van Berkel

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het nieuwe Integratie- en Inburgeringsdecreet goedgekeurd.

Het nieuwe traject moet in 2022 van start gaan. Om een inburgeringsattest te behalen moeten nieuwkomers in de toekomst slagen voor gestandaardiseerde testen voor de cursussen Nederlands als tweede taal (NT2) en maatschappelijke oriëntatie (MO).

Inburgeraars zonder job moeten zich verplicht inschrijven bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Wie na twee jaar te weinig heeft gewerkt, moet een bijkomende taaltest afleggen. Deelnemers zullen voor elke cursus en test moeten betalen: in totaal 360 euro.

Nieuwkomers zullen ook gekoppeld worden aan een Vlaamse ‘buddy’ waarmee ze minstens 40 uur hun Nederlands kunnen oefenen of hun sociaal netwerk kunnen uitbouwen.

“Zonder kennis van het Nederlands ben je kansloos”

Men gaat van een inspanningsverbintenis naar een resultaatsverbintenis, aldus minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld). “Niet om te straffen, maar juist om te emanciperen”, aldus de minister. “Omdat we de nieuwkomer niet willen loslaten zonder dat hij de basiskennis heeft om volwaardig burger te zijn. Zonder kennis van de Nederlandse taal en de basisfundamenten van onze samenleving, ben je kansloos.”

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld keurden het decreet goed. Oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen, Vooruit, PVDA stemden tegen. De linkse partijen waren kritisch voor het betalend maken van het aanbod, de invoering van bindende testen en boetes en het uitsluiten van bepaalde groepen. Voor Vlaams Belang gaan de voorgestelde hervormingen niet ver genoeg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Vlaams Parlement keurt hervorming integratiebeleid goed”

  1. In het buitenland is er nergens een inburgeringstraject voor westerlingen nodig. Waarom is dat voor die nieuwkomers van niet- Europese origine nodig ??? Die zouden zich vanzelf moeten aanpassen en inburgeren zoals westerlingen overal ter wereld doen. Een echte schande is het. En inburgeringstraject of niet, die passen zich toch nooit aan !

Plaats een reactie

Delen