Vlaams Belang hoopt dat Annelies Verlinden haar "verantwoordelijkheid neemt" na de zware overstromingen

Uncategorized

Vlaamse partijen eisen onderzoek naar fouten bij overstromingen

Wannes Neukermans

N-VA en het Vlaams Belang eisen allebei een onderzoek naar aanleiding van de grote waterramp eerder deze maand. Beide partijen vinden dat momenteel alle aandacht moet gaan naar de directe hulpverlening en nazorg van de slachtoffers. Daarna moet er echter wel een uitvoerig onderzoek komen, en “moeten er verantwoordelijkheden genomen worden”.

“Nu moet alle aandacht gaan naar directe hulpverlening want de noden zijn groot en acuut. Maar er zijn wel vragen over deze noodtoestand die op een gepast moment grondig onderzocht dienen te worden, om dergelijke rampen in de toekomst te vermijden of de gevolgen ervan sterker in te perken”, aldus N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels. Volgens het Vlaams Belang valt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zeker iets te verwijten. “In een knullige persconferentie waste de minister haar handen in onschuld door te zeggen dat er geen draaiboek en geen voorbereiding mogelijk is voor dit soort rampen.”, aldus het Vlaams Belang. Daarom wil de partij dat er een onderzoek komt naar de gemaakte fouten en dat er verantwoordelijkheden worden genomen, “niet in het minst door Verlinden zelf”.

Weinig gedaan met talloze alarmsignalen

Bijna een week voor de grote overstromingen kregen de Belgische bevoegheden al een eerste waarschuwing van EFAS (European Flood Awareness System). Daarna volgden er zelfs nog 24 alarmsignalen, waar echter weinig mee gebeurd lijkt te zijn. Men liet een belangrijk stuwmeer pas leeglopen op woensdag 14 juli en de eerste evacuaties in heel wat Waalse gemeenten werden pas uitgevoerd op donderdag 15 juli.

“Die vragen situeren zich zowel op het Waalse als het federale beleidsniveau. Een diepgaand parlementair onderzoek na de zomer dringt zich dus op. Hulpverlening is nu prioritair en het is ongepast nu betrokkenen naar het parlement te roepen. Alle handen zijn nu nodig op het terrein. Met het Waalse luik bemoeien wij ons uiteraard niet. De federale aspecten van de aanpak moeten echter ook grondig onderzocht worden met het oog op het nodige beleidswerk”, zegt N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Vlaamse partijen eisen onderzoek naar fouten bij overstromingen”

  1. Vandaag kritiek spuien op Vivaldi zal alleen geloofwaardig klinken wanneer men in 2024 echt een alternatief wil bieden aan de kiezer met politieke formaties die geen deel uitmaken van het huidige Vivaldi gesjoemel.

Plaats een reactie

Delen