Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Uncategorized

Vlaanderen investeert 146 miljoen voor extra personeel wzc’s

Wannes Neukermans

Vanaf vandaag gaat, na dertig jaar, het verschil tussen zwaar en gewoon zorgbehoevenden op de schop. Daardoor zullen woonzorgcentra vanaf vandaag 2.264 extra personeelsleden aan kunnen nemen.

Tot voor vandaag waren plaatsen in woonzorgcentra ingedeeld in zware en gewone zorgbehoevenden. Een achterhaald concept, aangezien er in de praktijk bijna uitsluitend mensen terechtkomen die zware zorg nodig hebben. Het systeem had ook grote financiële gevolgen, want het ging om een verschil van 20 euro per dag per bewoner. Het scheefgegroeide systeem is nu rechtgezet. “Een historische oplossing”, aldus de sector.

Extra geld voor 11.300 mensen

In maart spraken de Vlaamse overheid en de sociale partners af dat rusthuizen voor alle zwaarbehoevende bewoners voldoende financiële ondersteuning zouden krijgen. Voor 11.300 mensen wordt extra geld uitgetrokken. Daarnaast krijgt men extra geld voor bewoners met dementie. Die hebben namelijk nog bijkomende aandacht nodig.

Deze hervorming zal de Vlaamse overheid bijna 150 miljoen euro jaarbasis. Daarmee kunnen 2.264 extra werknemers aangenomen worden. “We hebben tijdens de coronacrisis vaak gesproken over de broodnodige herwaardering van de zorg. Dit is niets minder dan de concrete uitvoering daarvan in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen