Michelle Bachelet - Afbeelding: Shutterstock

Michelle Bachelet - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

VN-mensenrechtencommissaris wil herstelbetalingen en BLM financieren: “We moeten systemisch racisme uitbannen”

Niels Geerinck

Michelle Bachelet wil de strijd aanbinden met “systemisch racisme”. Hiervoor wil de commissaris schadevergoedingen en herstelbetalingen opstarten aan mensen van Afrikaanse afkomst. Daarbij vindt ze ook dat groeperingen zoals Black Lives Matter “financiering, publieke erkenning en steun” zouden moeten ontvangen.

De VN-mensenrechtencommissaris en voormalig socialistisch president van Chili is van mening dat het tijd is om komaf te maken met “het ontmenselijken van mensen op gronden van raciale en culturele verschillen”. Ze stelde onlangs een rapport voor, waarin een vierpuntenprogramma werd opgenomen. Met dat vierpuntenprogramma wil ze strijden voor meer “gelijkheid” en wil ze een einde maken aan “rassenjustitie“. De Commissaris drong al bij alle lidstaten aan om het programma voor te leggen en op termijn tot uitvoering te brengen.

Historische schuld en herstelbetalingen

Volgens Bachelet dienen er ook herstelbetalingen plaats te hebben. Naar eigen zeggen zijn zulke betalingen een “langverwachte noodzaak om de erfenissen van slavernij en de trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakt Afrikanen en Westers kolonialisme aan te pakken.” De compensaties en herstelbetalingen moeten worden overwogen op het “collectieve en op het individuele niveau” maar alles begint met “erkenning” van de fouten uit het verleden, zo klinkt het.

Black Lives Matter en systemisch racisme

De Commissaris is erg opgetogen over de Black Lives Matter-beweging. Volgens haar stelt die de status quo “in vraag” en wordt het stilaan “onhoudbaar“. Ze vindt dat de beweging openbare steun, financiering en erkenning verdient. “Systemisch racisme heeft een systemische reactie nodig”, zo klinkt het.

Ze is van mening dat de stemmen van zwarte mensen en “antiracismeactivisten” moeten worden gehoord en hun zorgen nauwgezet opgevolgd dienen te worden. Om dit te bewerkstelligen wil ze op elk niveau van de staatsinstellingen dat er vertegenwoordiging uit deze groepen aanwezig is. In het bijzonder bij de politie en bij de actoren die betrokken zijn bij beleidsvorming.

Rapport

Het rapport werd opgemaakt na een studie van interviews die werden afgenomen bij 340 personen. De meesten onder hen waren van Afrikaanse afkomst. Ook enkele deskundigen en verschillende overheden voegden een schriftelijke bijdrage aan het rapport toe.

Volgens Mona Rishmawi die medewerking verleende aan het rapport en tevens werkt op de afdeling “‘non-discriminatie” bij het VN-mensenrechtencommissariaat is de huidige situatie “onhoudbaar”. “We konden geen enkel voorbeeld vinden van een staat die volledig rekening heeft gehouden met het verleden of volledig rekening heeft gehouden met de gevolgen van het leven van mensen van Afrikaanse afkomst vandaag”, aldus Rishmawi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

19 gedachten over “VN-mensenrechtencommissaris wil herstelbetalingen en BLM financieren: “We moeten systemisch racisme uitbannen””

  1. Betaal deze onzin met je eigen centen, blijf van mijn zuurverdiende centen af.
    En laat de Moslimlanden opdraaien voor deze rekening, zij hebben wel wat meer slavernij.

  2. “Black Lives Matter”, discrimineert andere etnisch groepen, net alsof die andere levens er niet zouden toe doen. Uiteraard ook geen “herstelbetalingen” opleggen, FOERT ! Er is terecht in tal van Natiestaten wetgeving tegen xenofobie maar geen enkele wettelijke verplichting tot politiek-correcte “xenofilie”, zoals deze socialiste blijkbaar waant….

  3. Wat hebben wij met dat verhaal te maken.
    Onze voorouders hadden een leven dat niet veel beter was.
    Krijgen wij Vlaanderen ook herstelbetaling van al onze bezetters waarvan sommige massamoordenaars waren ?
    Ook even naar Arabische wereld kijken voor betaling ??????????

  4. Money, money, money voor corrupte regimes, ondersteuning voor een gewelddadige racistische beweging en ontkenning van eigen verantwoordelijkheden. Voilà het discours van deze dame.

  5. Ongelooflijk dat zij een criminele racistische anti-blanke gewelddadige organisatie wil steunen , goed gek is nog veel te zacht uitgedrukt ( of ist gewoon omdat ze links is ) !!!

  6. Opdoeken die VN zever.
    Ze moeten zich met kerntaken bezig houden. Dat ze zich eerst eens met de chinezekes bezig houden. Die doen op dit moment aan slavernij en gedwongen orgaan transplantaties. Maar nee, ze gaan een marxistische beweging steunen waarvan de leiders met het geld luxevillas kopen.
    Niet van ons geld!

  7. Het waren Afrikaanse stammen (de voorouders van Obama vb) die de andere stammen gingen leegroven om slaven te kunnen leveren aan de Arabische slavenhandelaars. Leopold II verdreef die arabieren uit de regio Congo. Zouden we hen niet eerder daarvoor laten betalen?

  8. Blijf nog met een vraagje zitten: wat verdiend die voor wat vrijblijvende woordkramerij? Van al die linkselaars die anderen proberen een schuldgevoel aan te praten zou verplicht hun loon moeten vermeld worden. Ben bvb. aan de weet gekomen dat de Nederlandse CEO van Oxfam 174.000 euro/jaar krijgt = 14500/maand. Voel u maar schuldig met uw 1500 a 2000 euro/maand.

  9. Toen de socialisten in Chili een halve eeuw geleden volledig doordraaiden kwam een uiterst rechtse dictatuur in de plaats (Pinochet) …
    Toen de socialisten in Spanje een 80 tal jaar geleden volledig doordraaiden kwam Franco ….
    Toen de communisten en socialisten in het Duitsland van de jaren 20 amok en mekaar bevohten kwamen de nazis met gedoogsteun van rechts aan de macht …

    Ik hou mijn hart vast want links is in het Westen weer aan het doordraaien met allerhande onmogelijke eisen …. Bijna niemand wil een rechtse dictatuur maar iedereen ziet dat links de zaadjes aan het planten is … Ik hou mijn hart vast …

Plaats een reactie

Delen