Wateroverlast Vlaanderen: weinig beterschap in oosten Vlaams-Brabant

In Zoutleeuw worden er zandzakjes aangemaakt door de Technische Dienst van de gemeente. Foto: Stad Zoutleeuw.

Uncategorized

Wateroverlast Vlaanderen: weinig beterschap in oosten Vlaams-Brabant

Kristof Luypaert

In het oosten van Vlaams-Brabant is de wateroverlast afgelopen nacht gestabiliseerd, maar veel beterschap lijkt er in de situatie voorlopig niet te komen. In Aarschot en Hoegaarden is een lichte verbetering, maar in Rotselaar, Geetbets en Tienen is het nog bang afwachten op het water dat uit het zuiden van het land moet komen.

En in de Aarschotse deelgemeente Rillaar is de Motte donderdag buiten haar oevers getreden, waardoor de Tieltseweg onder water kwam te staan. Daar heeft de toestand zich in de loop van de avond gestabiliseerd, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten. “De Demer staat wel nog hoog en we verwachten nog een stijging maar voorlopig zijn er geen alarmerende signalen”, klinkt het. Ook in Hoegaarden klinkt voorzichtige hoop.

“Hier was de Gete overstroomd waardoor de Celismolen en de Kleine Molen bedreigd werden en het pompen én verzuipen was”, zegt burgemeester Jean-Pierre Tavernier. “Maar de wachtbekkens hebben goed gewerkt en de situatie is onder controle. De Gete is nu goed aan het zakken en als het niet meer regent, kunnen we eindelijk de mensen in de molens helpen.”

“Water uit Limburg, Waals-Brabant en Luik komt op ons af”

In Geetbets is de toestand stabiel maar zijn een aantal deelgemeenten niet meer bereikbaar omdat verschillende straten onder water staan. “De Gete en de Melserbeek zijn overstroomd”, zegt burgemeester Jo Roggen. “Het niveau daalt daar niet en het water beweegt ook niet. Al het water uit Limburg, Waals-Brabant en Luik komt ook nog op ons af maar voorlopig is er geen gevaar voor de huizen.”

Ook in Tienen blijft de situatie problematisch, zegt burgemeester Katrien Partyka. “De Gete is in het stadscentrum buiten haar oevers getreden en zolang het water niet zakt, zal er geen beterschap komen. We verwachten wel een daling maar intussen proberen we de reling langs de Gete af te sluiten. Dat is geen mirakeloplossing en zal het water niet tegenhouden maar hopelijk zal het de problemen wat temperen.”

In Rotselaar vraagt waarnemend burgemeester Dirk Claes dan weer om zijn gemeente te mijden: “Heel wat toegangswegen moeten afgesloten worden omdat ze onder water staan. Holsbeek en Wijgmaal zijn al niet meer bereikbaar, en de weg naar de oprit van de E314 is ondergelopen. We verwachten nog de hele verdere dag problemen, wij zitten op het laatste punt van het Demerbekken en het Dijlebekken, en ook de Winge stroomt hier. Al het water uit de andere delen van het land komt via die rivieren naar hier.”

Leuvense brandweer krijgt 300 oproepen

De Leuvense brandweer heeft sinds donderdagvoormiddag zo’n 300 oproepen gekregen voor wateroverlast. Onder meer de omgeving van het provinciaal domein in Kessel-Lo en de Kesselosesteenweg in Wilsele kregen het hard te verduren. Een deel van de noodsituaties hebben zich de voorbije uren vanzelf opgelost, nadat het stopte met regenen maar vanuit Wilsele komen nog oproepen binnen.

Ook de situatie in Sint-Joris-Weert en Rotselaar wordt van nabij gevolgd, net zoals de omgeving van de Abdij van het Park in Heverlee. In Diest blijven het peil van de Demer en de Begijnenbeek stijgen en de brandweer heeft de afgelopen nacht en uren verschillende straten opgehoogd met zandzakjes. Aan de Begijnenbeek zijn ook twee bijkomende pompen geplaatst die 5.000 liter per minuut kunnen pompen, om water van de Begijnenbeek naar de Demer te pompen.

Het grootste probleem blijft echter het water dat uit de richting van Kortenaken en Bekkevoort komt. In Zoutleeuw tenslotte zijn nog verschillende woningen bedreigd door de Gete, die historisch hoog staat. Ook in de vloedgracht staat het water hoger dan ooit tevoren. Een extra dijk houdt het water voorlopig tegen, maar gevreesd wordt dat die het zou kunnen begeven. Er zijn wel zandzakjes aangebracht bij de woningen in de omgeving.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen