Waterpeil van Maas blijft kritiek in Maaseik

De waterstand van de Maas in Maaseik. (foto: Twitter)

Uncategorized

Waterpeil van Maas blijft kritiek in Maaseik: muur in Heppeneert dreigt het te begeven

Kristof Luypaert

Sinds donderdag was het waterpeil van de Maas zorgwekkend hoog. Daardoor zijn in Luik diverse mensen die aan de oevers van de Maas woonden geëvacueerd. Maar ook in Vlaanderen blijft de situatie bijzonder kritiek. In Lanaken is het hoogste punt van de Maas bereikt en is de rivier intussen licht dalend. Maar in Maaseik stijgt de Maas echter nog steeds.

Het hoogste punt wordt daar rond vrijdagmiddag verwacht. Dat laat de Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters weten na het provinciaal crisisoverleg van vrijdagochtend.

“Wat de Maas betreft, hebben we het op dit ogenblik nipt gehaald”, zegt Lantmeeters. “In Lanaken is het hoogste punt waarschijnlijk bereikt. Dat ligt 30 centimeter lager dan het historisch hoogtepunt. Er zijn wel kritieke punten geweest zoals in Uikhoven.”

In Maaseik bleek er een hogere waterstand dan in 1993. “In Maaseik is de Maas nog stijgend. In Heppeneert is de situatie nog kritiek en is het water door de dijk aan het sijpelen”, aldus de gouverneur, die nog laat weten dat de Dommel in Pelt dankzij het wachtbekken net niet buiten haar oevers is getreden.

Muur aan de Maas in Maaseik dreigt het te begeven

In Maaseik dreigt de Maas de deelgemeente Heppeneert te overspoelen. Dat meldt VRT NWS zopas. De muur die het water moet tegenhouden zou letterlijk op springen staan.

Het water sijpelt al over de muur en VRT-reporter ter plaatse Stef Meerbergen zag het water zelfs uit de grond naar boven komen.

Intussen roept ook de burgemeester van Maaseik op om niet naar Maaseik te komen.

“Blijf weg. Kom niet winkelen, kom niet op bezoek, kom niet werken. Ga niet naar de Maas kijken. Ramptoeristen gaan onze hulp-en veiligheidsdiensten hinderen. De politie zal optreden”, klinkt het bij de burgemeester.

De noodtoestand in Maaseik heeft ook gevolgen voor de normale politiewerking. Zo werkt het commissariaat van Maaseik vrijdag op verminderde capaciteit. De klachten en/of aangiftes worden vandaag uitzonderlijk niet genoteerd. Het onthaal blijft wel telefonisch bereikbaar op het nummer 089/56 92 11 of via mail op [email protected].

Een foto op Twitter van het peil van de Maas in Maaseik,
vrijdagochtend omstreeks 9 uur

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen