Xi Jinping (Shutterstock)

Xi Jinping (Shutterstock)

Uncategorized

Xi: “China laat zich niet pesten”

Pieter Van Berkel

De Chinese president Xi Jinping zei donderdag dat landen die proberen China “te pesten” met “hun kop tegen de Grote [Chinese] Muur van 1,4 miljard zullen lopen”.

Xi sprak een menigte van 70.000 Chinezen toe op het Tiananmenplein in Peking, ter ere van de honderdste verjaardag van de Chinese Communistische Partij. Daar zei hij dat “het Chinese volk nooit de bevolking van andere landen heeft gepest, onderdrukt of tot slaaf gemaakt”. Buitenlandse mogendheden die dat daarentegen met het Chinese volk zouden proberen te doen, zouden volgens Xi “met hun kop tegen de Grote Muur van staal, gesmeed door het vlees en bloed van 1,4 miljard Chinezen, lopen”.

Volgens de Chinese president heeft het “Chinese volk een nieuwe wereld geschapen”. “Alleen het socialisme kan China redden”, klinkt het nog.

Xi beloofde ook het Chinese leger verder op te bouwen, dat het vasteland en Taiwan “herenigd” zouden worden en dat de “sociale stabiliteit” in Hongkong gehandhaafd zou worden, terwijl de soevereiniteit en veiligheid van China beschermd zouden worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen