Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt

Engie en de federale regering bekrachtigden de deal over de verlenging van 2 kerncentrales. Photonews

Uncategorized

20 procent minder Walen werken in Vlaanderen dan in 2011

Anton Schelfaut

Het aantal Walen dat in Vlaanderen werkt is in tien jaar tijd met 20 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) verzamelde, en waarover De Tijd bericht. In 2011 waren nog 53.000 Walen aan de slag in Vlaanderen. Vorig jaar is dat aantal gedaald tot 42.000.

De zakenkrant noemt de tendens opmerkelijk, aangezien Vlaamse bedrijven moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Het lijkt dus een voor de hand liggende oplossing om de gaten op de Vlaamse arbeidsmarkt op te vullen met Waalse arbeidskrachten. “Vlaanderen heeft een tekort aan arbeidskrachten. Wallonië en Brussel hebben een overschot: eind juli waren er bijna 300.000 werkzoekenden”, aldus Bothuyne.

Volgens arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) is het logisch dat, als meer Walen in eigen regio werk vinden, ze minder snel geneigd zijn naar Vlaanderen af te zakken. “De Waalse arbeidsmarkt biedt nu meer kansen voor wie een baan wil dan in 2011. In de statistieken zie je dat de werkloosheidsgraad afnam en de krapte op de arbeidsmarkt toenam”, legt hij uit.

Bothuyne vindt evenwel dat we kansen missen om Vlaamse vacatures in te vullen. Om dat euvel te verhelpen, denkt hij onder meer aan kijkstages en extra taal- en andere opleidingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen