Afghanen op de luchthaven. Foto Shutterstock

Afghanen op de luchthaven. Foto Shutterstock

Uncategorized

3,5 miljoen Afghanen op de vlucht na machtsgreep taliban

Ruben Notteboom

Volgens Chris Melzer, een Duitse woordvoerder van de Hoge commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR), zijn er 3,5 miljoen Afghanen op de vlucht na de machtsovername van de taliban. Dat vertelt Melzer aan de Duitse media. Ondanks de zelfmoordaanslag door IS in Kaboel blijft de UNHCR actief in het land.

“De brandweer vlucht niet wanneer het brandt. Integendeel: we zijn met meer dan honderd medewerkers nog in Afghanistan en willen ook blijven”, zei Melzer aan Duitse media. “We hebben enkele duizenden mensen die het land verlaten hebben, maar we hebben 3,5 miljoen mensen die in het land op de vlucht zijn. Dat is het eigenlijke humanitaire probleem in deze situatie.”

“Taliban weten ook dat we een humanitaire organisatie zijn”

Ondanks de verontrustende berichten over de taliban, blijft het agentschap positief en optimistisch over de afspraken met de taliban. “Zij weten ook dat we een humanitaire organisatie zijn en de mensen daar willen helpen, dus lukt het ons wel om onder hun ogen te werken”, klinkt het.

Nochtans zou er al sprake zijn van geweld. Zo zouden de eerste executies al hebben plaatsgevonden en doken er al beelden op van burgers die beschoten werden. De vrouwenrechten worden ook ernstig teruggedraaid. Zo mogen vrouwen niet meer buitenkomen zonder chaperonne.  

Amerikanen omgekomen bij aanslag

De situatie in Afghanistan dreigt opnieuw te escaleren na een zware aanslag op de luchthaven van Kaboel. Hierbij kwamen meerdere Amerikaanse soldaten om het leven. De aanslag werd opgeëist door de Islamitische Staat. De Amerikaanse president Joe Biden dreigde ermee ze op te jagen en wraak te nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “3,5 miljoen Afghanen op de vlucht na machtsgreep taliban”

  1. Die mannen zijn dan ook lafaards die gaan lopen en vrouwen en kinderen achterlaten in handen van de barbaren ! Het enigste waar ze goed in zijn is de vrouwen onderdrukken en de baarmoeder vullen en de ganse dag rondlopen met hun paternoster daar stopt het dan !!

  2. Lees “De Afgaan” van Frederik Forsyth (2006) op blz. 22: “Voor de mondiale inlichtingendiensten is België zo lek als een mandje. sinds 1990 is het verbijsterende aantal van 19.000 “blanco” Belgische paspoorten als vermist opgegeven. In feite zijn ze gewoon door corrupte ambtenaren verkocht”. Enzovoort.

Plaats een reactie

Delen