(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

6,5 procent minder rusthuisbewoners in Wallonië en Brussel sinds pandemie

Pieter Van Berkel

Het aantal bewoners van woonzorgcentra is tussen 2019 en 2020 met 6,5 procent gedaald in Brussel en Wallonië. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

De daling wordt veroorzaakt door oversterfte door covid-19, maar ook door een lager aantal nieuwe bewoners. Ouderen lijken langer te kiezen voor zorg in de thuisomgeving voor ze eventueel de overstap maken naar een woonzorgcentrum.

“De talrijke besmettingen met en sterfgevallen ten gevolge van het coronavirus in woonzorgcentra kunnen hebben geleid tot een terughoudendheid ten aanzien van de intrek in woonzorgcentra”, klinkt het bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 51 procent van de Belgische coronadoden waren bewoners van woonzorgcentra.

De daling van het aantal bewoners lijkt zich ook door te zetten. In juni 2020 was één op de tien bedden in de sector niet bezet.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen schatten de stijging van het aantal sterfgevallen in rusthuizen van 2019 tot 2020 op 39 procent in Brussel en 31 procent in Wallonië.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “6,5 procent minder rusthuisbewoners in Wallonië en Brussel sinds pandemie”

  1. Je denkt allicht aan de term “survival of the fittest”? Die term komt echter van Herbert Spencer en niet van Darwin. Darwin was er zelfs niet gelukkig mee om zijn ‘natural selection’ gelijk te stellen met ‘survival of the fittest’. Enerzijds is overleven slechts één aspect van evolutie (en lang niet altijd het belangrijkste) en anderzijds zou ‘fittest’ vertalen als ‘best aangepaste’ (to fit) in plaats van ‘sterkste’ het werk van Darwin meer recht doen.

Plaats een reactie

Delen