Joe Biden, Mark Milley & Kamala Harris (Shutterstock)

Joe Biden, Mark Milley & Kamala Harris (Shutterstock)

Uncategorized

86 oud-topmilitairen eisen ontslag Amerikaanse minister van Defensie en legerbaas

Carl Deconinck

86 generaals en admiraals op rust schreven een vernietigende open brief waarin ze eisen dat de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin en de stafchef van het leger, Mark Milley, opstappen.

De chaotische terugtrekking uit Afghanistan blijft nazinderen in de VS. De beslissing van president Joe Biden draaide uit op een totaal debacle, waarbij het trauma van Vietnam in het niets verzinkt. Duizenden Amerikaanse burgers blijven achter in handen van de taliban en een recente terreuraanslag zorgde voor het grootste mensenverlies bij het leger in jaren. Amerika druipt met de staart tussen de benen af terwijl de wereld toekijkt.

Heel wat oud-generaals eisen nu het ontslag van diegenen die zij verantwoordelijk achten. Austin en Milley verzaakten volgens de open brief aan hun plichten bij de rampzalige terugtrekking uit Afghanistan. “De overhaaste terugtrekking zorgde ervoor dat ongeveer 15.000 Amerikanen in gevaarlijk gebied achterblijven, gecontroleerd door een brutale vijand. Verder zijn er ook nog 25.000 Afghaanse burgers die de Amerikanen hebben gesteund.”

De terugtrekking was volgens de oud-militairen slecht georganiseerd, werd te snel uitgevoerd en gebeurde met het sluiten van de belangrijke luchthaven in Bagram waardoor niets op een ordentelijke manier kon worden georganiseerd.

Als belangrijkste militaire adviseurs bij de president zouden ze tegen deze gevaarlijke terugtrekking moeten gepleit hebben op de sterkst mogelijke manier. Indien ze niet alles hebben gedaan wat in hun macht lag om dit tegen te houden, zouden ze moeten opstappen.” Indien ze dat wél hebben gedaan, zo wijzen de schrijvers van de brief er op, dan moeten ze ook opstappen. Dit “om hun verzet tegen de beslissing duidelijk te maken, voor hun eigen geweten en als publiek statement”.

“De gevolgen van deze ramp zijn enorm en zullen nog decennia nazinderen.” De generaals wijzen op het acute gevaar voor de vele Amerikanen en Afghaanse bondgenoten die zijn achtergebleven en nu de facto de gijzelaars van de taliban zijn. “De martelingen zijn al begonnen en zullen grote menselijke drama’s opleveren.” Het verlies van miljarden dollars aan geavanceerd militair materiaal aan de vijand is een catastrofe en de reputatieschade bij de VS is onbeschrijfbaar, schrijven ze. “We worden nu gezien, en dat zal voor vele jaren zo blijven, als een onbetrouwbare partner in elke multinationale overeenkomst of operatie. Het vertrouwen in de Verenigde Staten is onherstelbaar beschadigd.”

De generaals wijzen er op dat de tegenstanders van de VS moed putten uit de zwakte die blijkt in Afghanistan. China, Rusland, Pakistan, Iran, Noord-Korea en anderen beseffen dat ze vandaag meer speelruimte hebben. “Terroristen voelen zich gesterkt en zijn bovendien in staat om vrij langs onze open grens met Mexico het land binnen te komen.”

Woke waanzin

Naast de operationele militaire redenen om ontslag, zijn er ook nog problemen met het leiderschap, de training en het moraal om op te stappen”, klinkt het nog. “In hun publieke optredens heeft de top van het leger meermaals laten blijken sterk in te zetten op politieke correctheid en woke-trainingen. Deze zaken zijn erg schadelijk voor het leger. Ze verdelen de troepen, ondergraven de paraatheid en de capaciteit om de strijd aan te gaan. Ons leger bestaat om te vechten en om oorlogen te winnen, enkel dat moet de aandacht opeisen van onze militaire top.”

Vooral Mark Milley liet al veel sympathie blijken voor veel politiek correcte standpunten. Zo zei hij in het verleden de “white rage” van Trump-stemmers te willen begrijpen. Het onderwijzen van de omstreden ‘critical race theory’ aan het leger vond hij ook nuttig.

Al de opgesomde redenen zijn volgens de oud-generaals meer dan genoeg redenen om de verantwoordelijkheid op zich te nemen en op te stappen. “Een fundamenteel principe in het leger is dat de bevelvoerders verantwoordelijkheid op zich moeten nemen voor hun acties of gebrek daaraan. Op elk niveau moeten de juiste conclusies getrokken worden voor deze tragische en vermijdbare ramp.” De brief werd geschreven onder de groep ‘Flag Officers 4 Freedom’. In mei publiceerden ze al een brief waarbij ze vragen stellen rond de integriteit van de afgelopen Amerikaanse verkiezingen. De groep telt enkele vooraanstaande militairen in hun rangen.

Niet de eersten

Eerder nam er al een luitenant-kolonel bij de marine ontslag nadat hij het leger verweet niet terug te duwen tegen de beslissing van Joe Biden om uit Afghanistan te vertrekken. De president zelf kreeg ook al felle kritiek voor de gebeurtenissen en politici van meerdere partijen riepen al op tot zijn ontslag. Ze verwijten hem plichtsverzuim. Ze wijzen er op dat de Afghanen die zijn binnengelaten niet werden gecontroleerd en dat Amerika een lijst met medewerkers en bondgenoten aan de taliban gaf, de facto een dodenlijst. De brief komt er net voor een belangrijke toespraak van de Amerikaanse president die zal gaan over het einde van de oorlog in Afghanistan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “86 oud-topmilitairen eisen ontslag Amerikaanse minister van Defensie en legerbaas”

  1. Je ziet aan die man dat hij niet in staat is voor een president te zijn ,de verrotte media die de dwaze mensjes zit op te draaien en dan nog zo frauderen met de verkiezingen ,nu zien ze wat ze bereikt hebben een blamage voor het land

  2. Bjorn, Bjorn, Bjorn waar ben je nu met je verslaggeving? Is het echt zo moeilijk om toe te geven dat woke, links en een sterke staat die capabel is zichzelf te verdedigen en in de wereld orde, democratie en gelijkheid voor man en vrouw te brengen, niet samen horen? Biden is nu al de geschiedenis in gegaan als de slechtste president ooit voor de VS, en Bjorn zwijgt in alle talen. Dit zegt veel over de MSM die Bjorn dan weer aanvoeren als het om Hurricane Ida of een ander item gaat.

Plaats een reactie

Delen