De situatie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel blijft verder escaleren. Donderdag vonden er een reeks aanslagen plaats nabij de luchthaven. Deze werden later in de avond opgeëist door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).
Donderdagmiddag deden zich twee bomexplosies voor aan twee verschillende ingangen van de luchthaven in Kaboel. Volgens bronnen zouden de daders met bommengordel de mensenmassa zijn binnengedrongen en zichzelf tot ontploffing hebben gebracht nabij een controlepost van het Amerikaans leger. Verschillende inlichtingendiensten waarschuwden de afgelopen dagen voor de toenemende dreiging van aanslagen door IS.
Volgens IS vielen er meer dan 60 doden, waaronder heel wat talibanstrijders en 12 Amerikaanse militairen. Daarnaast raakten er meer dan 150 mensen gewond. De terreurorganisatie heeft de aanslagen opgeëist via hun eigen propagandakanaal ‘Amaq New Agency’. “Een lid van onze terreurgroep slaagde erin een grote groep vertalers en collaborateurs met het Amerikaanse leger te bereiken en te doden”, aldus IS.
“De schuld van de Amerikanen”
De taliban leggen de schuld van de aanslag bij de Amerikaanse troepen. Ze beschuldigen de aanwezige militairen ervan hun gebied niet goed onder controle te hebben. “We veroordelen met klem deze dodelijke aanvallen die gebeurde in een deel van de luchthaven van Kaboel. Dat deel staat onder toezicht van de Amerikanen. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in dat gebied”, aldus de woordvoerder van de taliban.
Amerikanen zwaar getroffen
De Amerikaanse overheid liet in de loop van donderdagavond via een officiële mededeling weten dat er militairen waren omgekomen bij de aanslagen. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om 11 mariniers en een soldaat van het medisch component. Daarnaast raakten ook 15 andere soldaten gewond. Volgens de Amerikaanse overheid is het een raadsel hoe de terrorist met bommengordel zo dicht in de buurt van de luchthaven kon geraken.
Biden in een nauwe schoentjes
Ondertussen ligt de Amerikaanse president Joe Biden sterk onder vuur wegens “wanbeleid“. Heel wat media en opiniemakers reageerden ook al furieus toen Biden aan het begin van de Afghaanse crisis zich er afzijdig hield.
Meteen na de aanslag vonden heel wat Republikeinse politici dat hij uit zijn ambt moet worden ontheven. “Joe Biden heeft bloed aan zijn handen”, zo klinkt het. “Het moment is aangebroken om Biden te impeachen wegens grove nalatigheid. We verdienen beter dan iemand die de ergste crisis in jaren negeert.” Het valt momenteel af te wachten hoe Biden op de situatie reageert en of de VS verder zal ingrijpen.