(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Aanvallen op bekeerde christenen in Oeganda

Sonja Dahlmans

In Oost-Oeganda werden in de maand augustus drie aanvallen op christenen gemeld. Dat schrijft Morning Star News. Het gaat telkens om bekeerlingen vanuit de islam.

Op 8 augustus werd een vrouw werd door haar eigen broer aangevallen in het Kirkuku district in Oost-Oeganda toen hij erachter kwam dat zij nu een christen is. “Mijn broer ontdekte dat ik de Bijbel las. Ik bleef zwijgen, maar de dagen daarop bleef hij terugkomen en zette hij mij onder druk“, klinkt het. Uiteindelijk kwam haar broer terug bij haar huis met een mes en een speer en forceerde de deur van haar huis terwijl hij Allahoe akbar riep. Hij stak de vrouw met het mes. De buren raakten gealarmeerd en belden de politie, waarna de man werd ingerekend. Hij riep daarbij nog wel dat hij na zijn vrijlating terug zou komen om zijn zus, Harriet, te vermoorden omdat zij de islam heeft verlaten.

In het district Kirkuku vermoordde de islamitische vader van een 20-jarige jongen die tot het christendom was bekeerd zijn eigen zoon. De vader sloeg zijn zoon eerst neer en hing hem daarna op, omdat hij zijn geloof niet wilde opgeven. De man zou later gezegd hebben dat hij zijn zoon had vermoord omdat deze een schande zou zijn geweest voor de islam door zijn bekering tot het christendom. De vader kreeg werd niet voor moord veroordeeld, maar zou zijn veroordeeld voor doodslag omdat hij zijn zoon doodde voor het verlaten van de islam.

Een moeder van vier kinderen werd door haar vader bewusteloos geslagen en gedwongen giftige vloeistof te drinken toen hij erachter kwam dat zij geen moslim meer is, maar zich tot het christendom bekeerde. De vrouw was gescheiden van haar islamitische echtgenoot die haar wekelijks zou hebben mishandeld. Nadat zij zich tot het christendom bekeerde, durfde zij van hem te scheiden, hoewel haar, inmiddels ex-echtgenoot, de voogdij over hun kinderen kreeg. Nadat zij met een christelijke man hertrouwde, werd zij door haar vader gebeld. Hij vroeg haar uit over haar religie en die van haar nieuwe echtgenoot. Haar vader reageerde door te zeggen dat het voor een islamitische vrouw een vorm van blasfemie is om met een christelijke man te trouwen. De buren raakten gealarmeerd door de hulproep van de vrouw en kwamen tussenbeide. Na ziekenhuisopname en drie dagen buiten bewustzijn te zijn geweest, overleefde zij het voorval.

Ook in de maand juli waren er meerdere gewelddadige aanvallen op bekeerlingen vanuit de islam door eigen familieleden. In Oeganda biedt de grondwet bescherming voor vrijheid van religie. Moslims maken in het land slechts 12 procent van de bevolking uit. Toch zijn er recent veel van dergelijke gewelddadige aanvallen geweest op moslims die zich bekeerden tot het christendom.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Aanvallen op bekeerde christenen in Oeganda”

  1. Aanvallen op christenen door moslims of kerken die in brand worden gestoken door moslims zijn slechts een ‘fait divers’ voor de Vlaamse regimepers en dus zonder nieuwswaarde. Een gebeurtenis krijgt slechts nieuwswaarde als moslims het slachtoffer zijn. De haat van de regimepers tegen alles wat eigen is, onze eigen cultuur, godsdienst, tradities, normen en waarden, druipt er zo van af. De regimepers hanteert een dubbele moraal. Een moraal van 2 maten en 2 gewichten.

  2. Voor het Nieuwsblad zijn deze voorvallen privé aangelegenheden en daarom worden ze niet vermeld!
    Vanuit het Vaticaan horen we ook niet veel reactie?
    Vernielingen/brandstichtingen van kerken in EU zijn dagelijkse kost alsook het vernielen van Joodse graven op de kerkhoven.
    De kringen waarin de daders zich ophouden zijn geweten maar mogen niet worden genoemd om stigmatiseren te vermijden.

Plaats een reactie

Delen