Acht doden bij bomaanslag in Egypte

Egyptische militair. Shutterstock

Uncategorized

Acht doden bij bomaanslag in Egypte

Sonja Dahlmans

In het noorden van de Sinaï zijn acht Egyptische militairen omgekomen bij een bomaanslag. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

Er vielen bij de aanslag acht doden, waaronder een legerofficier. Er raakten ook zes militairen gewond. De militairen reden bij New Rafah, een grensstadje vlak bij de Gazastrook, toen de bom ontplofte. Enkele gewonden zijn er zeer slecht aan toe. Ze zijn overgebracht naar een militair hospitaal in el-Arish. Islamitische Staat heeft op een website de aanslag opgeëist. Ook vorige maand hebben zij een aanslag gepleegd op een groep militairen. Daarbij vielen toen vijf doden en raakten zes militairen gewond. Volgens een woordvoerder van het leger, luitenant-kolonel Gharib, zijn er meer doden gevallen, maar dit kon niet worden bevestigd. Ook in 2020 pleegde Islamitische Staat meerdere aanslagen in de Sinaï. Ondanks verschillende militaire operaties, met steun van buurland Israël, is het vooralsnog niet gelukt om de stabiliteit in de noordelijke provincie te herstellen. Zelf claimde IS tussen mei 2019 en mei 2020 234 aanslagen te hebben gepleegd. Het blijft echter moeilijk om exacte aantallen vast te leggen, omdat niet alle bronnen kunnen worden geverifieerd.

Militaire coup

In het noorden van de Sinaï vecht Egypte al jarenlang tegen gewapende groeperingen zoals IS. Na de militaire coup van 2013 waarbij president Morsi werd afgezet, zijn geweld en instabiliteit in het gebied toegenomen. De terroristische organisaties plegen met name aanslagen op het Egyptische leger en op de christelijke minderheden van het land. Het gewapende conflict in de Sinaï vindt plaats buiten het oog van de camera’s en buiten de toeristische gebieden.

In 2011 verklaarde de terroristische groep Ansar Bayt al-Maqdis zich solidair met Islamitische Staat en veranderde de naam in Wilayat Sinai in 2014. In een verklaring heeft de terroristische groep duidelijk gemaakt dat het doel is om een islamitisch kalifaat in het gebied te stichten. Het doel is om het Egyptische leger zoveel mogelijk uit de noordelijke provincie Sinaï te weren en zo het gebied in handen te krijgen. Hoewel de groep dus onder de paraplu van Islamitische Staat opereert, is het doel lokaler. De meeste aanslagen die Wilayat Sinai pleegde, situeren zich in het oosten van de provincie Sinaï, vlak bij de grens met Gaza.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Acht doden bij bomaanslag in Egypte”

  1. Afrika is nu al voor 3/4 islamitisch geworden,Egypte sputtert nog een beetje tegen totdat het volledig in handen is van de IS en dan zal het Suez kanaal gesloten worden.Die mannen hebben toch niets nodig en als ze iets nodig hebben gaan ze het van de buren gaan pakken,dit is onze toekomst binnen 10 jaar.

  2. Suez-kanaal is een goudhaantje. Dat lost het Westen nooit. We moeten ons meer zorgen maken over de islamisering van Europa via asiel/immigratie en over hun satelliet partijen: liberalen, Groenen en de socialisten.

Plaats een reactie

Delen