Het standbeeld van Leopold II op de Zeedijk - Afbeelding: Shutterstock

Het standbeeld van Leopold II op de Zeedijk - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Activisten vervangen “verdwenen” Leopold II-beeld door beeld van Patrice Lumumba

Niels Geerinck

In Oostende werd dit weekend een tijdelijke actie tegen “de aanwezigheid van de voormalige koning in het Oostendse straatbeeld” gehouden. Zo werd een beeld van de Congolese oud-premier Patrice Lumumba op de sokkel van het “verdwenen” beeld van Leopold II geplaatst.

De actie werd uitgevoerd door activist Piet Wittevrongel, lid van het collectief “De Stoeten Ostendenaore”. Het beeld van Lumumba is ook zijn creatie. Naar eigen zeggen heeft Wittevrongel meermaals het Lumumba-beeld aangeboden aan de stad Oostende. Telkens weigerden die zijn aanbod.

Het collectief zit ook achter de “verdwijning” van het Leopold II-beeld op het Prinses Clementinaplein. Hij probeert al jaren de koloniale aanwezigheid in het Oostendse straatbeeld aan te klagen of te verwijderen. Zijn meest spraakmakende actie was het afhakken van een hand van één van de figuren op het beeld op de Zeedijk. Hiermee probeerde de activist de praktijken op de toenmalige rubberplantages aan te klagen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

12 gedachten over “Activisten vervangen “verdwenen” Leopold II-beeld door beeld van Patrice Lumumba”

  1. Leopold II heeft dingen gedaan die nu absoluut niet kunnen, maar in het verleden als normaal beschouwd worden. Links kan blijkbaar het verleden niet laten rusten. Moeten we terug gaan tot de 2de wereldoorlog, tot de 1ste wereldoorlog, tot Leopold II, tot Napoleon, tot Louis IVX, tot de middeleeuwen, tot de Romeinen, tot de Egyptenaren….tot waar moeten we alles bannen dat herinnert aan wat toen kon en nu niet meer kan? Kortom geschiedenis mag niet meer bestaan tenzij het gaat om wat men nu noemt “goede” dingen, en vooral moeten ze gekleurd, niet hetero, en vooral na 45j werken geen klein eigendom bezitten. Vergeet niet dat die “goede dingen” over 100j misschien ook al gesloopt gaan moeten worden wegens politiek verkeerd. Ludieke actie…eerder belachelijke actie om “in beeld te komen”. Ze zouden beter iets doen in Pepinster, want naar het buitenland gaan, naar de Congo bv, is er blijkbaar ook teveel aan met hun beeld.

  2. Infantiele actie, eufemisme voor vandalisme, van een puberale witte Piet Wittevrongel, waarmede geen eer wordt gedaan aan de nagedachtenis van Patrice Lumumba. Deze laatste is zelfs geen tijdgenoot van Leopold II. Lumumba werd door de zwarte Congolese generaal Mobutu wederrechtelijk gearresteerd, wellicht op verzoek van de CIA, en vervolgens geboeid uitgeleverd aan blanke huurmoordenaars. Waarom gaat meneer Wittevrongel geen eer betuigen voor zijn boegbeeld aan de ambassade van Congo?

  3. Is die brave belangstellinzoekende beeldhouwer 100% zeker dat geen van zijn voorouders ergens meegewerkt heeft aan projecten die nu als racisme/discriminatie of kolonialisme bestempeld worden?
    Blijkbaar vergeet hij dat BLM & C° iedereen met een witte huidskleur over 1 kam scheert en daarbij opzettelijk negeert dat
    – de overgrote massa van die witten het in die periode even slecht hadden en even uitgebuit werden dan zij
    – de bakermat van de slavenhandel NIET in Europa lag (misschien om de “moderne” migranten niet voor het hoofd te stoten?)

  4. Wat heeft Lumumba in godsnaam met de geschiedenis van Oostende te maken ? Leopold II daarentegen is onlosmakend verbonden met de stad. Het was ook Leopold II die de welig tierende interne slavenhandel in Congo afschafte.

  5. Pertinente opmerking. Bedenking die ik mij al maakt sinds de jaren 1960. Anderzijds was het Elio di Rupo die verklaarde:” Als ik moet kiezen, als socialist, tussen solidariteit met een Vlaamse arbeider en een Waalse bankier, dan kies ik voor de bankier”. Mag ik er aan toevoegen dat de Nederlandstalige liberalen (OVLD) van hetzelfde bedje ziek zijn. Dat soort lieden pleegt men culturele zelfhaters te noemen. En last but not least, Stalin (Georgiër) voelde zich eerst Rus en dan pas internationalist.

  6. Wat u schrijft klinkt mooi maar is niet correct. Als de genocide niet normaal is dan zijn politici geen normale mensen. Sinds mensenheugenis wordt het vernietigen van de vijand, militairen en burgers, als een normaliteit beschouwd in de meeste oorlogen. Zelfs zonder oorlog kan men een genocide plegen. De Amerikaanse president Clinton heeft ooit via een economische en medische blocus 1 miljoen Irakese kinderen de dood ingejaagd door gebrek aan geneesmiddelen en levensnoodzakelijke voeding. Dieren vergelijken met mensen is een belediging voor de dieren.

Plaats een reactie

Delen