Afgelopen 12 jaar 43.000 christenen vermoord in Nigeria

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Afgelopen 12 jaar 43.000 christenen vermoord in Nigeria

Sonja Dahlmans

In Nigeria zijn sinds 2009 43.000 christenen vermoord door islamitische jihadisten. Dat blijkt uit een recent rapport van de Internationale Vereniging voor Civiele Vrijheid en Rechtsstaat, een organisatie in het oosten van het land. Sinds 2009 raakten ook 18.500 mensen vermist en werden 17.500 kerken aangevallen, net als 2.000 christelijke scholen.

Van de christelijke doden die te betreuren vielen was 20 procent (8.600 mensen) lid van de Kerk van de Broeders, ook wel de Ekklesiyar Yan’uwa genoemd. Het rapport stelt dat de slachtoffers van ontvoeringen, een veelvoorkomend probleem in Nigeria, verschillend worden behandeld. Zo zouden moslims die worden ontvoerd vaak zonder enige voorwaarde kunnen terugkeren naar hun familie. Voor ontvoerde christenen is het meestal zeer onwaarschijnlijk dat zij levend en wel naar huis zullen terugkeren. Als voorbeeld hiervan geeft de organisatie de ontvoering van 276 Chibok-meisjes in april 2014. Onder hen zouden 217 meisjes zijn die behoren tot de Kerk van de Broeders en nog altijd niet zijn teruggekeerd naar huis. Velen van hen zijn gedwongen bekeerd tot de islam en onder dwang gehuwd met een jihadist.

Veelvoorkomend zijn ook fysiek geweld, verminkingen, afpersing en het vernietigen van eigendommen van christenen. Daaronder vallen bijvoorbeeld het vernietigen van landbouwgrond, oogst en gewassen. Miljoenen mensen raakten ook ontheemd, met name in het noorden van het land. Indirecte overlijdens zijn er ook, bijvoorbeeld omdat er geen adequate medicijnen zijn voor slachtoffers van aanslagen of bij gebrek aan voedsel. Niet minder dan 500 christelijke gemeenschappen zijn ontheemd geraakt en overgenomen door jihadisten. Terreurorganisaties als Boko Haram, de Fulani en de ISWAP (Islamitische Staat West Provincie Afrika) hebben christenen gedwongen hun voorouderlijke grondgebieden te verlaten in onder andere de staten Borno, Sokoto en Niger.

Genocide

De Nigeriaanse regering ontkende in 2020 nog dat er een genocide van christenen in het land plaatsvindt. Dat zou propaganda zijn van de separatisten van de IPOB (Inheemse Bevolking van Biafra). Nederlands demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, zei desgevraagd dat zij een hardere aanpak van de genocide op christenen in onder andere Nigeria niet nodig vindt. “Het kabinet maakt geen onderscheid in geloof”, aldus de bewindsvrouw. Bescherming van een specifieke religieuze groep zou volgens Kaag contraproductief kunnen werken. Christenen zijn volgens haar ook niet de meest vervolgde religieuze groep ter wereld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Afgelopen 12 jaar 43.000 christenen vermoord in Nigeria”

Plaats een reactie

Delen