(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Afgelopen 3 maanden 27 meldingen van antichristelijk geweld in Pakistan

Sonja Dahlmans

Volgens een rapport van International Christian Concern zijn er de afgelopen drie maanden 27 meldingen geweest van geweld tegen christenen in Pakistan. Het betrof ontvoering, verkrachting, gedwongen huwelijken en zelfs moord.

Vier incidenten betroffen valse beschuldigingen van blasfemie onder artikels 295B en C. Voor overtredingen hiervan kan de doodstraf worden opgelegd. Vaker worden christenen valselijk beschuldigd. Bekende zaken zijn bijvoorbeeld die van Asia Bibi, deze vrouw zat bijna tien jaar gevangen en werd ook ter dood veroordeeld. Zij is na haar vrijlating het land ontvlucht en leeft thans in Canada waar zij asiel kreeg.

Tenminste vijf christelijke meisjes werden seksueel misbruikt van april tot en met juni en zes werden er ontvoerd, gedwongen bekeerd tot de islam en zitten vast in een gedwongen islamitisch huwelijk. Ook deze meisjes werden seksueel misbruikt. Een van hen is Nayab, een dertienjarig christelijk meisje. Zij werd ontvoerd en gedwongen te trouwen met een dertigjarige islamitische man, Shahid Gill. In mei werd een achtjarig christelijk meisje ontvoerd en verkracht door een islamitische man. In dezelfde maand werd een ander christelijk meisje, een tiener, ontvoerd en verkracht door meerdere islamitische jongens. Een christelijke man die zijn eigen zuster wilde beschermen, werd vergiftigd. Zijn zuster had getuigenis tegen haar aanvallers afgelegd.

Ook fysiek geweld en het vernietigen van de bezittingen van christenen komen voor. Zo werden in april de huizen van zeven christelijke families in brand gestoken. In mei werd landbouwgrond van een christen door een moslim gestolen. In veel gevallen is het lastig voor de slachtoffers om hun recht te halen, omdat de autoriteiten niet ingrijpen of omdat zij bedreigd worden aangifte te doen. Voorbeeld hiervan is een incident uit mei waarbij een groep moslims kerkbezittingen afnamen en de congregatie bedreigde niet naar de rechter te stappen. De islamitische staf van het Jinnah ziekenhuis in Karachi weigerde te werken onder een christelijke leidinggevende. Zij mishandelden en misbruikten hem vervolgens zodat hij zijn functie neerlegde.

Volgens het rapport van International Christian Concern is er een stijging geweest in het tweede kwartaal van 2021 van ontvoering, seksueel geweld en gedwongen bekering en huwelijken van christelijke meisjes en vrouwen. Daarnaast blijkt uit een ander, jaarlijks, rapport dat seksueel geweld tegen kinderen in Pakistan ook sterk is gestegen onder alle bevolkingsgroepen. Het is wel zo dat christelijke, sikh en hindoe meisjes extra kwetsbaar zijn, omdat zij in Pakistan als tweederangs burgers worden beschouwd. International Christian Concern schrijft ook dat dreigementen buiten de rechtszaal tegen meisjes of hun familie niet worden meegerekend tijdens de hoorzittingen. Bovendien wordt de islamitische wet, de sharia, in de rechtbank misbruikt om zaken die volgens het seculiere recht van het land strafbaar zijn, te rechtvaardigen. Zo is het bijvoorbeeld verboden in Pakistan onder de seculiere wet om een seksuele relatie te hebben met een meisje onder de 16. Maar vaak is het zo dat rechtbanken beargumenteren dat een huwelijk van een meisje dat de puberteit heeft bereikt en welwillend is, binnen het islamitische recht is toegestaan. En juist die welwillendheid is discutabel wanneer dreigementen buiten de rechtszaal niet mee worden genomen als een zaak al voor het gerecht wordt gebracht. Ook wordt in veel zaken gesjoemeld met geboortecertificaten waaruit blijkt dat de meisjes minderjarig zijn of wordt dit genegeerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Afgelopen 3 maanden 27 meldingen van antichristelijk geweld in Pakistan”

  1. De gruwelijke details van de wijdverbreide marteling en onderdrukking op christenen door moslims zijn volledig in tegenspraak met de populaire, politiek correcte mythe die wordt gepropageerd door islamisten en hun apologeten in het westen die beweren dat de islam de religie van de vrede is.

Plaats een reactie

Delen