(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Afghaanse christelijke familie smeekt paus Franciscus om hulp

Sonja Dahlmans

Een rooms-katholieke familie in Afghanistan heeft de paus via een brief om hulp gevraagd. De vader van het gezin werd zes dagen geleden gearresteerd, nadat de buren de religieuze identiteit van het gezin hadden verraden. De rest van het gezin is ondergedoken voor de taliban.

Waar de vader van het gezin is en of hij nog in leven is, weet het gezin niet. Twee weken geleden werd het gezin verraden door de buren die ontdekten dat zij via een livestream naar de mis in Rome keken. De media hebben contact over het wel-en-wee van de familie via een Afghaanse vluchteling uit Italië. Hij probeert de brief van de familie bij de paus bezorgd te krijgen. Het gezin, met wie hij via WhatsApp contact onderhoudt, moet vanwege de dreigingen anoniem blijven. Het gezin vertelt dat de taliban momenteel van deur-tot-deur zouden gaan om te vragen of er christenen wonen. “Ik zal liever sterven dan door hen gevonden worden”, schrijft een familielid. “We zijn ondergedoken in de hoop zo laat mogelijk ontdekt te worden, maar we weten niet voor hoe lang wij nog onopgemerkt kunnen blijven.”

Ook voor de taliban afgelopen weekend de macht in Afghanistan overnamen werden christenen vervolgd in het land. Publieke straffen en executies vonden bijvoorbeeld plaats nadat een doop van een moslim die bekeerde tot het christendom in het openbaar plaatsvond. Afghaanse christenen moeten niet alleen vrezen voor de taliban, of voor de Afghaanse regering van daarvoor, maar vooral van eigen familie, kennissen en de gemeenschap. In Afghanistan zelf is de kerk ondergronds; de enige kerk die geaccepteerd wordt in het land, is een katholieke kapel in de Italiaanse ambassade. Omdat de kerk ondergronds is in het land, is een exact aantal christenen onmogelijk te noemen. Men schat dat hun aantal tussen de 1.000 en 8.000, maar anderen schatten het aantal christenen in het land rond de 12.000. Er zijn nog altijd christelijke hulporganisaties in het land actief, maar de rooms-katholieke hulporganisatie Charitas heeft al wel moeten meedelen voorlopig alle hulp op te schorten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Afghaanse christelijke familie smeekt paus Franciscus om hulp”

  1. Dat Angela Merkel en de Europese Unie eerst en vooral de christelijke Afghanen naar Europa halen. Zij zijn het meest bedreigd, veel meer dan de moslims. Zij worden zonder pardon gemarteld en gedood. Help hen !!!

  2. Zo zie je maar:van je buren,je medeburgers moet je het hebben!Zo zullen er wel velen zijn om aldus op goed blaadje te staan met de taliban en sympathiseren.
    Het zou vreselijk naief zijn te geloven,dat alleen de taliban de ultra fundamentele sharia ophemelen!
    Dan is het ook ineens duidelijk dat het ‘Afghaans leger’,hun gekregen wapens in handen van de taliban legt.
    Waarom zien we nooit voordien hun vrouwen op straat?!
    De burgers wisten al 20 jaar dat de taliban hun kans afwachten..nu moeten ze niet de sukkelaar uithangen!
    Dat land is niet in oorlog..de taliban krijgen nu hun kans en gaan nu hun emiraat verrijken,door te handelen in de bodem rijkdom.Voor alleen al het lithium zullen vlug geheime,vette contracten afgesloten worden!China,Rusland en Turkye zijn al positief.
    Voor de mannen die daar niet willen werken is het nu een kans om met een smoes van oorlogvluchteling,zonder familie, naar het zoete Westen af te reizen.
    Hun olierijke geloofsbroeders laten hen passeren..want daar moeten ze werken.

  3. Europa is overwegend christelijk, ginder bijna volledig moslim, tja, keuzes maken is dan toch te overwegen. Dus ruilhandel, alle christenen ginder naar hier en alle moslims hier naar ginder. Toch simpel hé.🤔😜🤣

Plaats een reactie

Delen