Premier Alexander De Croo (Open Vld)

Premier Alexander De Croo (Open Vld)

Uncategorized

Afghaanse evacuatie stopgezet uit vrees voor aanslag

Wijnand Meeus

Gisteravond landde de laatste Belgische C-130-vlucht vanuit Kaboel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De Belgische evacuatieoperatie komt daarmee vroegtijdig ten einde omdat er, volgens informatie van de Verenigde Staten, een aanslag dreigde op de luchthaven van Kaboel. “Veiligheid is altijd onze eerste prioriteit geweest”, verklaart premier Alexander De Croo (Open Vld). “Maar we zijn er ons van bewust dat een aantal mensen nog in Kaboel zijn.”

“De situatie rond de luchthaven van Kaboel is van bij het begin bijzonder chaotisch en gevaarlijk”, klinkt het bij De Croo. “Gisteren hebben wij in de loop van de dag op militair niveau informatie gekregen van de Verenigde Staten en andere landen dat er indicaties waren dat er een dreiging was van zelfmoordaanslagen binnen die mensenmassa’s”. Er werd meteen beslist de operatie, die normaal nog zeker tot vandaag liep, stop te zetten.

Naast de dreiging tot aanslag werd het volgens de premier ook steeds moeilijker om op de luchthaven te geraken. “We zagen dat er eigenlijk nog zeer weinig mensen in slaagden om binnen de luchthaven te geraken”, gaat eerste minister verder. “Het is ook duidelijk dat in de komende dagen het operationeel houden van de luchthaven zoals dat vandaag is op zijn einde loopt. We willen niet in een situatie terechtkomen waar onze militairen, diplomaten en misschien mensen die we nog moeten evacueren de luchthaven niet meer zouden kunnen verlaten.”

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zegt van 114 mensen nog niet zeker te weten of ze Kaboel hebben verlaten. Ieder van hen werd gecontacteerd met de vraag om contact op te nemen met de ambassade indien ze nog gerepatrieerd willen worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Afghaanse evacuatie stopgezet uit vrees voor aanslag”

  1. “Veiligheid is altijd onze eerste prioriteit geweest”, dixit De Croo. Uiteraard voor de niet autochtone Belgen, want de veiligheidsrisico’s moeten deze Belgen ondergaan.
    En de gebeurtenissen of laten we zeggen niks ondernomen gebeurtenissen in Wallonië bewijzen de stelling eens te meer dat de autochtone bevolking niks voorstelt voor VIVALDI.

Plaats een reactie

Delen