Reuzegom. Foto Twitter

Reuzegom. Foto Twitter

Uncategorized

Alle 18 Reuzegommers naar de rechter in zaak-Sanda Dia

Wijnand Meeus

Woensdag zijn alle 18 (voormalige) studenten van de studentvereniging Reuzegom doorverwezen door de Hasseltse raadkamer naar de strafrechter. De raadkamer volgt daarmee de stelling van het Openbaar ministerie. Zelfs de geneeskundestudent die later op de doop toekwam en pleitte om slachtoffer Sanda Dia naar het ziekenhuis over te brengen, moet zich verantwoorden voor de strafrechter.

In december 2018 stierf student Sanda Dia na een tweedaagse doop om toe te treden tot studentenvereniging Reuzegom. De leden van de club hadden hem onder meer visolie laten drinken en hem een hele dag in een put met ijskoud water laten staan. Laat op de avond merkte men dat het slecht ging met de jonge student en beslisten ze hem over te brengen naar het ziekenhuis. Daar overleed hij later.

De achttien leden van de studentenvereniging zullen zich nu moeten verantwoorden voor de strafrechter. Het openbaar ministerie vervolgt de studenten voor onopzettelijk doden, opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim. In theorie riskeren de jongemannen een celstraf van tien jaar. De twee andere schachten die aanwezig waren op de doop, zullen niet worden vervolgd. Zij worden door het openbaar ministerie gezien als slachtoffer.

De familie van Sanda Dia reageert opgelucht op de beslissing van de raadkamer. Omwille van eerdere moeilijkheden in de zaak besliste ze om niet af te zakken naar de raadkamer in Hasselt vandaag. Zo maakten de advocaten van de Reuzegommers al vaak gebruik van elk middel om de zaak te doen uitstellen. Ook nu kunnen ze nog beroep aanteken tegen de beslissing van de raadkamer. Indien dit niet gebeurt zal het openbaar proces waarschijnlijk volgen in het voorjaar van 2022.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Alle 18 Reuzegommers naar de rechter in zaak-Sanda Dia”

Plaats een reactie

Delen