INTERVIEW. Ellen Samyn (VB) over het einde van Nagorno-Karabach: “Voor het Westen heeft Artsakh economisch gezien geen waarde”

Ellen Samyn. Belga

Binnenland politiek

Almaci (Groen) hekelt kritiek van Francken (N-VA) op evacuaties uit Kaboel: “Soms kun je beter zwijgen”

Anton Schelfaut

In een interview met De Morgen heeft Groen-voorzitster Meyrem Almaci uitgehaald naar voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Als ik dagenlang een moreel gebuisde staatssecretaris kritiek zie geven op Twitter, denk ik: soms kun je beter zwijgen.”

Almaci vindt dat België de evacuaties uit Kaboel goed heeft aangepakt, gelet op de “aartsmoeilijke omstandigheden”. “De tijd was kort en de druk om te evacueren groot. De beelden vanop de luchthaven van Kaboel hebben me geraakt. We zijn daar twintig jaar geweest en moeten al die mensen nu zomaar achterlaten in de handen van de taliban.”

De rechtse oppositie is kritisch voor de operatie, maar dat is niet naar de zin van de Groen-voorzitster. “Als ik dagenlang een moreel gebuisde staatssecretaris (Theo Francken, red.) kritiek zie geven op Twitter, denk ik: soms kun je beter zwijgen”, aldus Almaci. “Het gaat hier niet om toeristen hé, het gaat hier om mensen die zich uit wanhoop vastklampen aan opstijgende vliegtuigen. Ik vind dat wij de verdomde plicht hebben om hen te helpen via de asielprocedures, met alle identiteits- en veiligheidschecks die nodig zijn. Want opvang in de eigen regio, ik hoor het graag, maar waar dan? In Pakistan, waar de taliban ook sterk staan? Zo eenvoudig is dat allemaal niet. Ik pleit voor een koel hoofd en een warm hart.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

31 gedachten over “Almaci (Groen) hekelt kritiek van Francken (N-VA) op evacuaties uit Kaboel: “Soms kun je beter zwijgen””

  1. Onze beste vrienden van Groen zouden zelfs de Taliban hier nog onderdak geven, zolang het maar geen blanke, Vlaamse mannen zijn. Die stemmen toch maar allemaal op het Vlaams Belang.
    Gelukkig:-)

  2. “Als ik dagenlang een moreel gebuisde staatssecretaris kritiek zie geven op Twitter, denk ik: soms kun je beter zwijgen.”

    Als ik enkele jaren een partij met weinig stemmen in de regering zie zitten, denk ik: soms kun je beter zwijgen.

  3. Een beetje eerlijk blijven dat hij beter kan zwijgen daar geef ik u gelijk maar ook u bent in hetzelfde bedje ziek want u gooit nu alles op een hoopje de toeristen waar u naar verwijst zijn hier erkende vluchtelingen die dit statuut kregen omdat hun leven in gevaar was in eigen land dat zij onomwonden zomaar terug reizen zelfs tegen advies van buitenlandse zaken in is niet goed te praten hoe men dit ook verklaard dit kan niet als zij dit zomaar kunnen dan is er geen dreiging en was er nooit een dreiging dan is er duidelijk een probleem als men dit niet kordaat sanctioneerd dan zal de politiek zijn geloofwaardigheid nog maar eens de dieperik in storten blijkbaar moet alleen de hardwerkende Vlaming zich naar de wet schikken alle anderen hebben dit probleem duidelijk niet !!

  4. Vraagske voor de Turkse Meyrem Almaci met dubbele nationaliteit: Waarom komen de moslim vluchtelingen uit Afghanistan naar het joods-christelijk België en trekken ze niet naar hun moslims broeders en zusters in Turkije? Hebben de Turken dan geen warm hart?

  5. En ik vindt dat die kleine dikke kabouter beter kan zwijgen. Dat linkse addergebroed zou heel de wereld in België opvangen. Voor mij is het simpel, moslims horen thuis in moslimlanden en niet in Europa. Ginder is plaats genoeg. Gaan lopen voor het regime en het dan hier opeisen, ik denk het niet.

  6. U spreekt uzelf tegen mevrouw Almaci. U spreekt van toeristen : de gewone Vlaamse/Belgische toerist gaat niet naar landen waar al jaren een waarschuwing om niet te gaan voor wordt gegeven door de overheid….

  7. Het enige “positieve’ aan deze affaire is het enorme schisma waarmee Woke Links nu zit.
    Enerzijds hun vrouwenrechten, vooral voor hun LGBTQIAZERTY+- minderheden (in Nederland en VS LGBTQIQWERTY+- gevallen) en Anderzijds hun liefde voor de ISlam.
    Maar geen nood, hun propagandisten zullen dat wel stap per stap fixen. Al geprobeerd met Taliban 2.0, gematigde Taliban. Het HLN liet al een expert opdraven om te zeggen dat er verschillende soorten sharia bestaan en aldus slinks suggereren dat er ook een “gematigde” sharia bestaat ?
    Weinig succes, maar gelukkig is er nu IS-K om de Taliban een positievere aura te geven. En zie, daar verschijnt Maria Almachtig met een koel hoofd en een warm hart !
    Dat geeft ons dan weer een dilemma, moet die zwijgen of laten we ze ‘Afgaan’ met slechte en doorzichtige leugens over niet-toeristen en dergelijke of stank voor dank voor Pakistan die ons hun luchthaven in Islamabad hebben laten gebruiken ?

  8. Een Belg krijgt een boete als hij of zij terugkeert uit Frankrijk omdat zijn PLF niet ingevuld is. Een Afghaan die alle reisadviezen in de wind slaat, die gevlucht was uit zijn land, gaat er op vakantie en eist dan dat hij terug gebracht werd door het leger? Met mijn schoonmoeder had deze overheid niet zoveel medelijden, ze betaalde vorig jaar 600€ enkele vlucht om terug in België te geraken vanuit Tenerife, terwijl de regering van het land waar zijn 45jaar belastingen aan had afgedragen vliegtuigen inzetten om Marokkanen terug uit Marokko te halen in de covid crisis. Som zou Almaci beter zwijgen en als goede moslima enkele Afghanen bij haar thuis opnemen, zij kan de kost makkelijk dragen als vivaldi politica, wij kunnen dat niet.

  9. Beste Meyrem, het waren voor een groot deel inderdaad toeristen, die hier asiel hadden gekregen, maar wel op vakantie gingen in Afghanistan. Feiten beste Meyrem, een schandaal beste Meyrem. Maar ja, wegkijken van de realiteit is een tot kunst verheven bezigheid bij Groen!

  10. Volgens mijn Turkse buren lijken grootsteden in Turkije steeds meer op Kaboel.In de media verklaarden Afghaanse vluchtelingen dat ze Turkije ook goed vinden als ze niet in het Westen geraken.

  11. Mevr. Almaci, hoe kan je zo hatelijk en minachtend doen tegenover de bevolking die indertijd je ouders hier hebben opgevangen. Je ouders hebben de kans gekregen om zich hier te integreren, naar school te gaan, veel kindergeld ontvangen en alle rechten en voorzieningen gekregen die er zijn. Je moest je schamen. Soms denk ik inderdaad dat je beter kunt zwijgen.

  12. Mevrouw Almaci volgt hiermee trouw de poco-pers : nergens ook maar één negatief woord gelezen over de snelle overgave van het Afghaanse leger, de regering die niet snel genoeg de benen en het vliegtuig kon pakken. Ook nul komma nul kritiek over het achterlaten van de door de Amerikanen geleverde en mee door ons betaalde zware wapens.
    Indien Almaci & C° hun slag thuis halen en iedereen importeren waarvan ze een foto zien die hen “raakt”, dan is het hier op een ik en een gij meer dan overvol, onleefbaar en onbetaalbaar.
    Ergo, hopelijk komt er snel een einde aan het vivaldi-débacle, anders rest er de inlandse Vlamingen én Walen niets anders dan zo snel mogelijk een enkeltje Australië proberen te bemachtigen.

  13. Almaci kan beter zelf zwijgen, groen kent geen verdraagzaamheid en is erg polariserend en dan op alles wat vlaams denkt word gebashd, beetje nederigheid tonen zou groen niet misstaan daarom is groen mij kwijt als kiezer groen is een ganse kleuterbende, triest almaci mss kan je partij eens zwijgen?

  14. die groene glascontainer,eerder al gebruikt,spreidt ons bedje,NVA-VB zal de allergrootste formatie worden in dit land en het confederalisme in gang zetten,dan pas zullen we kunnen beslissen zonder rekening te houden met de wallo-bruxeleers en de groenen.De Taliban wil erkend worden,wel ik steun hen ten volle,een veilig Afghanistan maakt het dan mogelijk om alle ongewenste en toeristende Afghanen terug te sturen naar hun veilig land,en in dezelfde moeite kunnen we die groene glascontainer mee sturen waar hij als vuilbak kan gebruikt worden.Laat NVA-VB de grootste worden opdat we zo Afghanistan kunnen erkennen als veilig land,zij die niet terug willen zullen dan elders moeten emigreren,naar Hongarije bvb .

  15. Ik moet er nog iets aan toevoegen,.De overstromingen in Luik hebben niets te maken met het klimaat maar met een verkeerde,vergeten openen van de sluizen in de stuwdam,zonder deze fout was er niets gebeurd,maar die groene glascontainer verwart dingen met elkaar,onkundige walen hebben de boel verziekt,zoals ze altijd doen.Voeg daar de groene ezels bij uit de regeringen en we rijden als koning Dagobert recht naar de afgrond.

Plaats een reactie

Delen