(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Amerikanen laten voor miljarden aan militair materieel achter in Afghanistan

Carl Deconinck

De chaotische terugtrekking van het Amerikaans leger uit Afghanistan zorgt er niet alleen voor dat er 15.000 Amerikanen achterblijven in het land. Ook een gigantische hoeveelheid van militair materieel eindigt in de handen van de taliban. Dat schrijft The Hill.

De Amerikanen besteedden voor maar liefst 83 miljard dollar aan de training en uitrusting voor Afghaanse veiligheidstroepen. Door de ontstane chaos na terugtrekking die door Joe Biden werd bevolen, valt er nu een hallucinante schat van wapens en militair materieel in de schoot van de moslimextremisten.

Black Hawk Down

Het valt al op bij veel foto’s en filmpjes van talibanstrijders: de vuurwapens in hun handen zijn van hoge kwaliteit. Amerikaanse M4-karabijnen en M16-geweren namen de plaats in van de versleten AK-47’s. Maar dat is helaas niet alles. Ook heel wat Amerikaanse Humvees en voertuigen die weerstand kunnen bieden tegen mijnen en bermbommen werden achtergelaten.

Maar het wordt nog erger. Het talibanregime beschikt sinds deze week ook over Black Hawk helikopters. Het Islamitisch Emiraat behoort nu tot een select kransje van landen met deze gesofisticeerde aanvalshelikopters. Daarnaast beschikken ze nu ook over een A-29 Super Tucano aanvalsvliegtuig. Deze jet dient voor lichte aanvallen, anti-guerrilla-acties, close air support en verkenningsmissies. Ze is ook geschikt om te werken bij hoge temperaturen. Het Amerikaans leger had, ondanks het voornemen om te vertrekken uit Afghanistan, zelfs plannen om 35 Black Hawk helikopters en drie A-29’s extra te sturen naar het Afghaanse leger.

Op zich vreest men echter niet dat de taliban veel sterker is met dit zware militaire materieel. Het onderhouden, repareren en bedienen ervan is erg duur en vergt heel wat expertise. Toch is de propagandaslag die de taliban gewonnen heeft niet te onderschatten. Op militair vlak maakt men zich wel zorgen over de grote hoeveelheden vuurwapens. Die zijn makkelijk te onderhouden, simpel in gebruik en eenvoudig te vervoeren.

Republikeinen eisen duidelijkheid rond militair materieel

Woensdag eisten Republikeinse senatoren volledige klaarheid over de militaire middelen die naar de Afghanen zijn gegaan in het laatste jaar, wat de taliban bezitten en of er plannen zijn of waren om die wapens terug te nemen of te vernietigen. Marco Rubio (Rep) zei dat het ronduit schandalig is dat hoogtechnologisch militair materieel, door Amerikaanse belastingen betaald, in de handen van de taliban en haar terroristische bondgenoten is gevallen. “Het beveiligen van Amerikaanse bezittingen zou een topprioriteit moeten zijn geweest voordat men aankondigde te zullen terugtrekken.”

De woordvoerder van het Pentagon, John Kirby zei dat er hieromtrent nog geen plannen zijn gemaakt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Amerikanen laten voor miljarden aan militair materieel achter in Afghanistan”

  1. Zij zijn nu beter uitgerust dan welk leger ook in Europa nu kunnen ze veel zaken ten gelde maken want bepaalde zaken vereisen kennis die ze wellicht niet bezitten laat deze bewapening nu het meest frappante zijn in heel dit verhaal dit is ongezien in de Vietnamese oorlog hadden ze nog het besef om alles in zee te droppen nu hebben ze terroristen bewapend tot de tanden met de meest geavanceerde technologie hoe achterlijk ben je dan

Plaats een reactie

Delen