(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Assyrische christen vermoord in Turkije

Pieter Van Berkel

Een Assyrische christen werd deze week vermoord teruggevonden in Zuidoost-Turkije. Het slachtoffer heeft vele jaren in België gewoond.

De 51-jarige Gabriel Sari Be Komo werd in de nacht van zondag op maandag in zijn woning in Badibe, in de Zuidoost-Turkse regio Tur Abdin, vermoord door onbekenden. Hij had drie schotwonden in zijn buik en een in het hoofd. Volgens plaatselijke getuigen was hij de avond voordien nog op bezoek geweest bij vrienden. Zijn gsm werd buiten zijn woning gevonden. Ook twee van zijn drie honden werden vermoord.

Hij werd donderdag begraven en laat vier kinderen na. Hij maakte deel uit van de Assyrische gemeenschap en woonde een tijdlang in Mechelen. In 2016 werd hij uitgewezen, waarop hij terugkeerde naar zijn thuisland.

“Daar herbouwde hij het huis van zijn ouders en leefde met trots daar en probeerde terug leven in het dorp te brengen, hij was aanvankelijk één van de twee bewoners. Veel andere bewoners vonden daardoor de moed om terug te keren naar hun dorp, het was voor hem een zoete gedachte dat men terug kan gaan om alles te herbouwen”, getuigt zijn neef Jakob Kürüm, die vorig jaar Tur Abdin en zijn oom bezocht om voor weekblad ’t Pallieterke verslag uit te brengen over de regio.

“Hij is het zoveelste slachtoffer dat mijn gemeenschap te beklagen heeft in Tur Abdin. Sinds 1980 hebben ze 70 mensen van onze gemeenschap vermoord”, vertelt Kürüm. “De daders werden nooit gevat of veroordeeld.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Assyrische christen vermoord in Turkije”

  1. Wat kun je verwachten van de Islamitische wereld? Kijk naar Turkije, Libanon, Afghanistan, Iran etc en je ziet wat ze brengen discriminatie, geweld, bedreiging, dood en een totalitaire ideologie. Bouw er een muur rond, verlos ons heer van………….

Plaats een reactie

Delen