Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) - Afbeelding: Facebook

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) - Afbeelding: Facebook

Uncategorized

Audit-rapport na vaccinatiefraude van Veerle Heeren: “Krakkemikkig systeem waar ze mee van profiteerde”

Niels Geerinck

Het 54 pagina’s lang rapport werd opgesteld door Audit Vlaanderen. Het onderzoekt het vermeend nepotisme van de burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V). Die zou misbruik gemaakt hebben van het vaccinatiesysteem om zichzelf, haar echtgenoot en tientallen kennissen vroeger te laten vaccineren.

Het rapport en de inhoud ervan werden zo lang mogelijk geheim gehouden. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld), administrateur-generaal van Audit Vlaanderen Mark Vandersmissen, de voorzitter van de gemeenteraad Bart Stippelmans (CD&) en Veerle Heeren (CD&V) zelf losten allen geen woord over welke informatie in het rapport werd opgenomen.

“Openbaring”

De uiteindelijke openbaring van het rapport kwam er na veel aandringen van de twee andere meerderheidspartijen N-VA en Open VLD. Ook de gehele oppositie steunde het voorstel van die twee partijen. Zodoende ontvingen alle gemeenteraadsleden vrijdagavond het rapport. Het werd al snel duidelijk dat Heeren zich deontologisch erg onverantwoord gedragen had.

“Vaccinatie à la carte”

Uit het rapport blijkt dat Heeren familieleden, partijgenoten, kabinetsmedewerkers en enkele buren sneller dan voorzien aan een vaccinatie heeft geholpen. Oppositiepartij Vooruit reageert fel op de inhouden van het rapport. Zo noemt Gert Stas (Vooruit) de gedragingen van Heeren “vaccinatie à la carte” en zo gaat hij verder: “Zij bevond zich in een bevoorrechte positie en misbruikte die positie om bepaalden naasten voor te trekken.”

Toch blijkt uit het rapport niet dat ze naamlijsten aan het vaccinatiecentrum zou hebben doorgegeven.

“Krakkemikkig systeem waarvan Heeren profiteerde”

Volgens Audit Vlaanderen was het net omdat het systeem zo slecht functioneerde dat Heeren er misbruik van kon maken. Volgens de geldende richtlijnen moesten er zowel een populatiemanager als een programmamanager de vaccinatiecoördinatie in het centrum leiden. Die laatste positie bleef echter vacant. Deze functie is verantwoordelijk voor het opstellen van regels inzake overschotten van vaccins en wat daarmee te gebeuren staat en dus van cruciaal belang.

Zo bleek dat er last-minute naar de markt van Sint-Truiden werd gegaan om daar willekeurige voorbijgangers een vaccinatie aan te bieden. Heeren zelf bleek erg vaak aanwezig te zijn in het centrum maar ondernam geen actie om de cruciale functies in te vullen. “Het systeem was krakkemikkig, met Veerle Heeren als profiteur. Zij heeft bewust geen orde in de chaos geschept. Er was geen duidelijk vastgelegde strategie en in zo’n chaos is het makkelijk om namen door te geven, zonder dat iemand zich daar vragen bij stelde. Terwijl er duidelijke regels opgelegd zijn welke leeftijdsgroepen en welke profielen eerst aan bod moeten komen bij vaccinoverschotten.”, aldus Stas (Vooruit).

“Geen aanwijzingen meer op Whatsapp”

Toen aan het licht kwam dat Heeren haar positie misbruikt had, verwijderde ze meteen al haar communicatie die ze had ondernomen via de applicatie Whatasapp. Daarnaast stelde de auditeurs ook argwanend vast dat de burgemeester erg vaak via haar persoonlijk mailadres communiceerde omtrent vaccinaties, dit terwijl ze een officieel mailadres van de stad heeft in het kader van haar ambt.

Gemeenteraad in debat

De inhoud van het rapport zal eind augustus op de gemeenteraad worden besproken. Het is nog onduidelijk of dit achter gesloten of open deuren zal gebeuren. De resultaten van het lopende tuchtonderzoek zullen in september worden besproken. “Ik hoop dat alle gemeenteraadsleden met de toelichting door Audit Vlaanderen op de gemeenteraad en met een volledig begrip van het rapport een zeer degelijk debat kunnen voeren. Over de wijze waarop dat zal gebeuren, besloten of niet, laat ik volledig aan de gemeenteraad over, zij beslissen in eer en geweten.”, zo reageert Veerle Heeren (CD&V).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

11 gedachten over “Audit-rapport na vaccinatiefraude van Veerle Heeren: “Krakkemikkig systeem waar ze mee van profiteerde””

  1. Doe zoiets als zelfstandige, als werknemer, loontrekkende…op elk type job bij elke normale baas, je vliegt er onmiddellijk terecht uit. Behalve in de politiek, daar krijg je in het geval van Heeren 3 maand extra betaald verlof en in het geval van El kouakibi onbeperkt nog veel dikker betaald verlof. Alleen in België, alleen in het excellerende Vlaanderen kunnen dergelijke wantoestanden.

  2. En deontologisch moet dit kunnen?
    Dus ze gebruiken het falen van VIVALDI om hun eigen partijleden aan de macht te houden?
    Ze heeft haar functie misbruikt, al de rest is bla bla. Maar die poliZiekers hebben geen scrupules, en houden elkaar een hand boven het hoofd! En de boer, die ploegde verder…

  3. Ik verdenk onze diversiteitsexpert , peetvader van de subsidie-stoeipoes die al het mogelijke wangedrag van die hele Vivaldi clan probeert te verzoezelen. Zowat iedereen heeft nu al wat op zijn kerfstok, maar… dat kan de verkozenen des volks weinig deren. Iedereen helpt daar nu iedereen. Als maar de N-VA en VB buiten blijven. Democratie op de vier seizoenen van Vivaldi…

Plaats een reactie

Delen