Uncategorized

Australië vergoedt “gestolen generatie” Aboriginals

Wannes Neukermans

Australië gaat 75.000 Australische dollars (ca. 47.000 euro) uitkeren aan elke persoon die als kind gedwongen bij hun familie weggehaald werd. Dat kondigde premier Scott Morrison donderdag aan. Vroeger waren al excuses aangeboden, maar tot herstelbetalingen was het niet gekomen.

In het kader van de “assimilatiepolitiek” werden tot in de jaren 70 duizenden jonge Aboriginals en bewoners van de Straat Torres-eilanden bij hun gezin weggehaald en geplaatst bij (blanke) opvanggezinnen. De slachtoffers behoren tot een zogenaamde “gestolen generatie”.

Premier Morrison sprak in het Australische parlement over een  “beschamend hoofdstuk uit onze nationale geschiedenis”. De Australische regering bood vroeger al excuses aan, maar “onze daden moeten blijven overeenstemmen met onze woorden”, aldus de premier.

De Australische regering heeft zo’n 236 miljoen euro uitgetrokken voor de herstelbetalingen. Onderdeel van de compensatie is ook dat de slachtoffers de mogelijkheid krijgen om hun verhaal te doen bij een overheidsfunctionaris en in een gesprek of op papier persoonlijk excuses kunnen krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Australië vergoedt “gestolen generatie” Aboriginals”

  1. Een kind wegnemen is erg maar wat de eerste Britten deden met de originele inwoners , die geen juridisch statuut hadden en dus niet beschermd door de wet, tart elke verbeelding.
    Zo werden mensen in groep vastgebonden en meegesleurd achter kar tot de dood. Kinderen en mannen afgeslacht, vrouwen verkracht om hen daarna te laten rondlopen met het afgehakte hoofd van hun man/kinderen. Dit ging door van 1790-1920 (na de federatie)

Plaats een reactie

Delen