Taliban

Uncategorized

BBC-reporter krijgt tijdens uitzending telefoon van talibanwoordvoerder

Wannes Neukermans

Een Australische BBC-reporter met Afghaanse roots kreeg tijdens een live-uitzending telefoon van een talibanwoordvoerder. Suhail Shaheen deed in een halfuur de plannen van de extremistische moslimbeweging uit de doeken.

Yalda Hakim ontvluchtte Afghanistan als kind en groeide op in Sydney. Momenteel werkt ze als nieuwsanker voor BBC in Australië. Zondag bracht ze verslag uit over de situatie in Afghanistan, waar Kaboel op dat moment nog omsingeld werd door talibanstrijders. Opvallend genoeg kreeg de journaliste midden in een uitzending een oproep van talibanwoordvoerder Suhail Shaheen. Ze zorgde ervoor dat iedereen kon meeluisteren door haar telefoon op luidspreker naast de microfoon te leggen.

Niet lang na de uitzending vielen de terroristen de stad binnen en veroverden ze het presidentiële paleis. Van daaruit riepen ze de overwinning op de Afghaanse regering uit.

Shariawetgeving

Shaheen gaf in het gesprek uitleg over de plannen van de taliban. Twintig jaar nadat het talibanregime van de macht werd verdreven na de aanslagen van 11 september 2001, verzekerde de man dat er geen wraak genomen zou worden op de Afghaanse bevolking. “Er zal geen wraak genomen worden, op wie dan ook”, klonk het. “Wij zijn de dienaren van het volk en van dit land.”

Daarnaast sprak de woordvoerder over een “inclusieve islamitische regering.” Twee seconden erna bevestigde hij echter dat er een shariawetgeving zou komen. Een inclusieve regering dus, behalve voor vrouwen, homo’s en niet-gelovigen. Gevraagd of vrouwen alleen de straat op zullen mogen, antwoordde Shaheen dat dat kan zolang zij de islamitische wetten volgen. Hij sprak tegen dat vrouwen dat tijdens de vorige regeerperiode van de taliban in Afghanistan niet konden.

Yalda Hakim krijgt op sociale media veel lof voor haar gesprek met de talibanwoordvoerder. “Het interview is mind blowing“, vindt de Britse journaliste Aasmah Mir. Ook haar collega Stephanie Hegarty prijst Hakim voor het interview, en in het bijzonder voor het feit dat ze de woordvoerder confronteerde met getuigenissen van vrouwen in Afghanistan over hun rechten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “BBC-reporter krijgt tijdens uitzending telefoon van talibanwoordvoerder”

Plaats een reactie

Delen