N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Cultuuroorlog

Belgian Cats vragen ontslag Sporza-commentator Demarez

Simon Segers

Naar aanleiding van de uitspraken van Sporza-commentator Eddy Demarez over “de geaardheden van de nationale, vrouwelijke basketbalploeg” vragen zij de VRT om zijn ontslag. Reeds gisterenavond maakte de Vlaamse, openbare omroep bekend dat Demarez op non-actief wordt gezet.

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder van de VRT, liet in een interne mail weten dat hij de uitspraken van de de Sporza-journalist “bijzonder laakbaar” vindt. De directie zal bekijken of en hoe hij zijn werk verder kan zetten. De Belgian Cats zijn echter van mening dat Demarez niet langer voor de VRT kan blijven werken. Zij bekijken samen met Basketball Belgium welke juridische stappen er eventueel kunnen worden genomen en vragen om zijn ontslag: “Bij Basketball Belgium én The Belgian Cats leeft de vraag of iemand met dergelijke meningen nog op een geloofwaardige manier als presentator en boegbeeld van onze openbare omroep kan fungeren. Wij zijn ervan overtuigd dat het antwoord hierop neen luidt, en vragen daarom met aandrang dat de heer Demarez ontslag zou nemen als journalist, en bij weigering, dat de VRT een punt zou zetten achter zijn arbeidsovereenkomst.”

De vrouwenploeg zal ook niet ingaan op de vraag van Demarez om hem de kans te geven tijden een videogesprek zijn verontschuldigingen aan hen aan te bieden. “Deze tijd willen onze speelsters niet verspillen aan de heer Demarez”, klinkt het in hun gezamenlijke statement. Zij willen als team samenwerken met de VRT om meer aandacht te vestigen op gelijkheid en discriminatie. “De uitspraken van de heer Demarez tonen aan dat er nog een hele weg af te leggen is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

22 gedachten over “Belgian Cats vragen ontslag Sporza-commentator Demarez”

  1. Wat is gebeurd is niet goed te keuren (en eigenlijk nooit goed te praten) omdat het werd uitgezonden op onze Vlaamse nationale omroep, nochtans kan men dergelijke verhalen dagelijks horen in kantines, op de werkvloer of gewoon op de bus. Moeten we dit goedkeuren…absoluut niet!
    Maar om dan iemand zijn ontslag hiervoor te eisen is een brug te ver, alsof er onderling bij de geviseerden geen ongepaste opmerkingen zullen gemaakt worden over andersdenkenden.
    Alleen is dit dan binnenskamers en zoals nu gebeurd; niet voor elke luisteraar hoorbaar. Het zou zij die zich aangesproken voelen al boven de veroorzaker van deze omstandigheid plaatsen dat zij een teken van begrip voor zoveel domheid zouden tonen.

  2. Dus den Eddy vergeet zijn micro uit te schakelen na z’n werk en zevert en roddelt nog een beetje met een collega.
    Zodra hij zich bewust is van zijn misser, excuseert hij zich uitvoerig.
    Gevolg: einde loopbaan.
    Den Eddy mag zich op z’n 53ste gaan herscholen, moet heropgevoed worden en zich de rest van zijn leven diep schamen en schuldig voelen.
    Al pleegt hij zelfmoord en schenkt hij zijn erfenis aan de LGBTQ genderfluïde gemeenschap, voor de “verdraagzamen” aan de juiste kant van de geschiedenis zal het nooit genoeg zijn.
    Onzen Eddy heeft trouwens ook heel toffe collega’s, die nog graag even het mes in de wonde een flinke draai geven.

  3. Wat die reporter gezegd heeft in een vlaag van stompzinnigheid was idioot!
    Ja hoor, zet die idioot dan maar op water en brood en gooit hem in de vergeetput en dat hij kan rotten;
    dat is toch de eis van de Belgian Cats? zijn zij dan godinnen die over leven of dood beslissen?

  4. Dit gaat om een “afgeluisterd” gesprek. Proffesioneel zou Demarez dit nooit zeggen, maar blijkbaar mag hij zelfs als privé-persoon zijn gedacht niet zeggen. De Cats zijn op hun teentjes getrapt, maar vergeten dat waarschijnlijk veel mensen hetzelfde denken en zeggen – in privé, zonder “afgeluisterd” te worden. Moet iedereen dan zijn ontslag krijgen als hij tegen iemand anders zijn gedacht zegt? Of moeten de Cats wat meer haar op hun kloten kweken, en leren aanvaarden dat een kat soms wel eens een kat genoemd wordt?

  5. Het is een man die opmerkingen maakte over de geaardheid van die vrouwen, indien het een vrouw was die opmerkingen maakte over anders geaarde mannen zou dit niet aan bod gekomen zijn. Die LB… “gemeenschap”, niet normaal en te gek voor woorden. Het is totaal ontspoord, niet meer normaal.

  6. Amai de madame krijgen het nogal hoog in hun bol zo te zien. Ze willen geen excuses aanvaarden, en nog straffer ze willen zijn ontslag. Wat een overacting is dat zeg. Natuurlijk was hij fout, en natuurlijk moet hij een sanctie krijgen, maar een ontslag is er toch dik over. Mocht het ook zo’n vaart lopen , als het over een VBer zou zijn ?

  7. Wie zijn die dames dat ze een man zijn carrière willen verwoesten omwille van lompe grappen? Wie zijn die Cats die zelfs niet willen weten van excuses? Waar is hun ruimdenkendheid en compassie? Waar is hun verdraagzaamheid? Wie vindt er zichzelf belangrijk genoeg om een ontslag te eisen omwille van een foute uitspraak? Over het paard getilde nep vedetten, vol van zichzelf. Je suis Eddy

  8. En wat dan .. hij heeft toch zijn verontschuldigingen aangeboden? Maar die zijn niet aanvaard. Hoe sportief …. Ipv dit op te blazen zou de heer in sweetie beter eens in zichzelf kijken. Hij is nu al verbrand door die commotie . Ontslag of niet. Hij is al gelyncht op voorhand. ( En die belgian cats zijn wel lekkere madammen .. lesbisch , hetero of transseksueel.. WTF maakt het uit. Ze spelen toch goed?

  9. Ik ken Eddy Demarez niet persoonlijk, maar ik weet wel dat wat hij op – waar hij dacht – een onbewaakt ogenblik een uitspraak doet, die iedereen wel eens doet bij het aanblik van bepaalde mensen, bewijst een mens te zijn zoals het overgrote deel van de bevolking (zelfs het vrouwelijke deel ervan). Zulke uitspraken hebben niets te doen met homofobie. Ik heb eerder de indruk dat de Belgian Cats slechte verliezers zijn en met frustraties rondlopen na het verlies tegen die “kleine” Japannertjes…Is dat ook geen belediging??? IK zou graag de kennissen van Benjamin Dalle oproepen om eens na te gaan wat hij aan negatieve uitspraken over bepaalde mensen of mensengroepen heeft gedaan!

  10. Wat Demarez voor een microfoon zei hoort niet. Zeker niet, maar om daar ontslag voor te eisen is vijf straten te ver. In wat een verzuurde maatschappij zijn wij terechtgekomen? In mijn leven heb ik ook al een stapel scheldwoorden moeten slikken. Dat is des levens! Scheldwoorden zijn geen argumenten en soms brengen ze ons aan het lachen. Lachen is gezond. Demarez heeft een fout gemaakt door dat in de buurt van een microfoon te doen. Daarvoor mag hij zich best verontschuldigen. Meer eisen is azijnpisserij.

  11. “indien het een vrouw was die opmerkingen maakte over anders geaarde mannen zou dit niet aan bod gekomen zijn”
    U mag dan denken, ik denk ook wel eens gekke dingen maar de waarheid is het niet.

Plaats een reactie

Delen