De haven van Antwerpen (Shutterstock)

De haven van Antwerpen (Shutterstock)

Binnenland politiek

België kwetsbaar door afhankelijkheid van Chinese import

Pieter Van Berkel

België is voor 159 goederen bijzonder afhankelijk van Chinese import. Dat blijkt uit een studie van de Inter-­Parliamentary Alliance on China (IPAC) waarover De Tijd bericht.

Zeven goederen zijn extra gevoelig omdat ze raken aan de nationale veiligheid van België of cruciaal zijn voor grote productie- en industrielijnen. Het gaat onder andere over halogeenderivaten, bepaalde zuren en magneten. Verschillende van deze goederen zijn basisbouw­blokken voor de chemie- en de farma­sector. 

De afhankelijkheid is niet zonder risico. Het biedt Peking de mogelijkheid om de beschikbaarheid te beïnvloeden, bijvoorbeeld bij een conflict of bij politieke spanningen. Ook een verstoring van de vraag of grote crisissen kunnen tot een knik of een onderbreking van de mondiale toeleverketens leiden, waardoor essentiële producten minder beschikbaar worden.

“Het risico is in theorie groot”, zeg Sven Biscop, onderzoeker aan het Egmontinstituut. “De controle over toevoerlijnen kan worden gebruikt voor economische druk of chantage.”

Toch is het koffiedik kijken wat dat in de praktijk kan geven. “Als China dat zou durven, maakt het zich weinig populair als handelspartner. Bovendien zou de EU reageren als een van haar lid­staten geviseerd zou worden“, klinkt het.

De importafhankelijkheid is slechts een deel van het verhaal. Als we grondig zicht willen op de Belgische en Europese strategische afhankelijkheid van China, is een stevige oefening nodig en die is bezig. Europa moedigt de lidstaten ook aan een visie uit te werken. 18 van de 27 lidstaten hebben die. België nog niet. “Het proces loopt”, luidt het bij federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne. “De FOD Economie brengt de strategische afhankelijkheden van ons land beter in kaart. Die worden in september 2021 openbaar.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “België kwetsbaar door afhankelijkheid van Chinese import”

  1. 18 van de 27 landen hebben hun visie al klaar België nog niet. Ik kan het al raden wij gaan als nummer 26 het meest idiote idee op tafel smijten. Maar ach het goede nieuws is dat ze dan in het buitenland ook eens kunnen lachen:)

Plaats een reactie

Delen