Binnenland politiek

België wil minstens 470 mensen evacueren uit Afghanistan

Wannes Neukermans

België wil vanaf vrijdag minstens 470 mensen kunnen evacueren uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat kondigden de bevoegde ministers woensdagmiddag aan. Daarbij gaat het om ongeveer honderd Belgen en hun kerngezin.

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Sophie Wilmès en Ludivine Dedonder, en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi hebben woensdagmiddag tijdens een persconferentie tekst en uitleg gegeven bij de Belgische evacuatieoperatie in Afghanistan.

Belgen met hun kerngezin

Het Belgisch leger stuurde drie vrachtvliegtuigen naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Van daaruit zal het naar Kaboel vertrekken, om Belgen en andere rechthebbenden te evacueren. Er komen hiervoor al minstens 470 mensen in aanmerking. Het zou hierbij gaan om een honderdtal Belgen en hun kerngezin; de partners en kinderen. Vaak hebben die laatsten niet de Belgische nationaliteit, maar komen ze wel in aanmerking om mee geëvacueerd te worden.

Ook komen nog tientallen Afghanen, die zich ter plaatse ingezet hebben voor het Belgische leger, en Afghaanse medewerkers van internationale instellingen in aanmerking. Het zijn de diensten van asiel en migratie die moeten bekijken wie in aanmerking komt voor opvang in ons land, maar volgens het kabinet van staatssecretaris Mahdi zijn er in elk geval veel meer vragen dan er capaciteit is om te evacueren. De betrokken diensten trachten alles zo goed mogelijk te plannen en verwittigen de mensen ter plaatse op voorhand dat ze een plaats krijgen op een evacuatievlucht, verzekerde Mahdi. “Er wordt geen keuze gemaakt ter plaatse op de luchthaven. Alles wordt zo goed mogelijk georganiseerd in een zeer moeilijke context.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “België wil minstens 470 mensen evacueren uit Afghanistan”

  1. Straf vluchtelingen die in ons land bescherming en middelen krijgen gaan terug naar hun land waar ze zogezegd voor hun leven moeten vrezen nu er een probleem is zitten ze te wachten dat wij ze nogmaals komen redden je moet maar durven en onze regering vind dat allemaal heel normaal dat Belgen de rekening betalen en vluchtelingen die erkent zijn als dusdanig ons zoiets flikken die moet je gewoon laten zitten spijtig het zal hen een les zijn ons te beliegen en te bedriegen en die amok makers in Brussel wel stuur die terug en laat ze daar maar hun stem verheffen daar zal men heel content zijn

  2. Eerst vluchten naar België dan een paspoort krijgen en de nationaliteit. En dan op vakantie gaan in het land waaruit ze gevlucht zijn, Afghanistan dus, een normaal mens gaat daar niet op vakantie, dus ze verblijven bij familie. Het is er dus veilig! Men zou terstond nationaliteit en paspoort van die profiteurs moeten afnemen, en ze bij de nieuwe baardenclub achterlaten.

  3. Hoe komt het toch dat al die Afganen die iindertijd hier asiel aanvroegen omdat ginder hun leven in gevaar zou zijg nu plots ginder zitten om familie te bezoeken ? Ze waren trouwens al vanaf 7 augustus gewaarschuwd door de regering. Moet un dossier niet herbekeken worden; want ze hebben blijkbaar gelogen.

  4. Nu opeens 470 afghanen erbij, en die hebben allemaal een connectie met Belgie ? Waarschijnlijk is daar de tante van de nonkel van de buur zijn zuster haar kleindochter diens zoon zijn neef bij ; die een keer de vloer heeft schoongemaakt bij de oom van een tolk.

  5. De zoveelste regularisatie is dan weer een feit. In volledige geheimhouding en zonder enige transparantie.
    Daarbij zitten er dan ook al Afghanen die al asiel gekregen hadden in het verleden, maar die dan toch terug gingen naar een land dat ze ontvlucht waren wegens vervolging. Dus eigenlijk onterecht asiel gekregen hebben.

    Maar deze onbekwame regering blijft de Belgische bevolking voorliegen en trekt zich niets aan van wat het volk hiervan vindt. Miljoenen euro’s worden gespendeerd aan migratie, terwijl eigen volk amper hulp kan krijgen.

  6. Snelbelgen die nu hun “kerngezin” mee importeren om ook de Belgische vod te krijgen??? Welkom in het land van melk en honing, Vlaamse koeien die werken als bijen zullen nog wat meer gemolken/uitgebuit worden…

  7. Kerngezin, laat me niet lachen. Ik durf wedden dat het vooral (zoals bij de meeste vluchtelingen) jonge mannen zullen zijn.
    Wanneer gaat de huidige regering zijn ogen eens opendoen. Waarschijnlijk niet want ze denken alleen aan hun portefeuille.
    De huidige politiekers denken dat het volk er is om hen rijker te maken en naar hen te luisteren. Blijkbaar zijn ze vergeten dat ze er zijn om de bevolking te helpen en verandwoording af te leggen aan de eigen bevolking. Natuurlijk is er een probleem in sommige wijken waar de “eigen” bevolking niet meer bestaat uit autochtonen.
    Ik vrees voor de toekomst want dit gaat vroeg of laat serieus excaleren en dan zullen bepaalde personen weer vol verbazing staan kijken

  8. zoals ik in een vorige reactie al schreef,de vakantiehuisjes staan leeg,de assistentiewoningen staan ook leeg,Vlaamse gepensionneerden kunnen die niet betalen daar ons pensioen naar al die hoog opgeleide makakken gaat,dus welkom zou ik zeggen,er kunnen er enkele duizenden bij,.Door marakesh II kan hun ganse familie naar hier ook overkomen,fokken als konijnen kunnen ze dan ook,leefloon,pensioen,kindergeld,sociale voordelen en woningen,en binnenkort is de taliban de baas,wie zal hun gedachten controleren,we verstaan elkaar niet eens en tolken zijn verraders,tradutore est traditore,.Gelukkig bezitten 75% van de Vlamingen een eigendom ,die nog verder uitgemolken kan worden via federale belastingen als lachebekje zijn zin krijgt om te herfederaliseren in het welbekomen van het nieuwe belgistan.

  9. Zou men niet beter EERST onze eigen mensen ,die door de watersnood van meer dan een maand geleden getroffen werden, helpen??!!!! Het lijkt mij ook beter om die personen met de dubbele nationaliteit daar te laten.

Plaats een reactie

Delen