Mondmaskers. Foto Shutterstock.

Mondmaskers. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Bellewaerde weigert jongen met beperking zonder mondmasker ondanks medisch attest

Ruben Notteboom

Bellewaerde weigerde een klant met beperkingen omdat hij geen mondmasker kan dragen. Nochtans heeft hij daar een medisch attest voor. Dat vertelt Oranje, een organisatie voor mensen met een beperking. Ze wilden het pretpark bezoeken maar werden geweigerd. Eén van hun leden, Jork, kan door een fysieke beperking geen mond- of gezichtsmasker dragen. “Als bewijs hiervan heeft hij steeds een medisch attest op zak”, klinkt het bij Oranje. Op Facebook publiceerde de vzw een open brief.

“Teleurstelling en verontwaardiging”, dat is wat Oranje voelt bij de situatie. “Het zijn niet meteen de woorden die je koppelt aan een vakantiedag waar je al maanden naar uitkijkt. En toch. Voor Jork (20 jaar), deelnemer van de jongerenwerking VOLT van Vrijetijdspunt Oranje vzw, draaide de geplande uitstap naar Bellewaerde hierop uit. Jork kan door een fysieke beperking geen mond- of gezichtsmasker dragen. Als bewijs hiervan heeft hij steeds een medisch attest op zak.”

Oranje begrijpt beslissing van Bellewaerde niet

“Dit attest zorgt ervoor dat hij naar de supermarkt of kledingwinkel kan. Maar een uitstap naar Bellewaerde? Dat past blijkbaar niet in dat rijtje”, gaat de brief verder. “Dat Jork geen mondmasker kan dragen, betekent dat hem de toegang tot het pretpark ontzegd wordt. Een streep door de rekening voor alle VOLT-deelnemers die uitkeken naar een dagje Bellewaerde. Samen uit, samen thuis.”

Oranje vindt dat Bellewaerde hierdoor mensen met een beperking discrimineert. “Dat mensen met ondersteuningsnood deze mogelijkheid ontzegd wordt, is niet alleen stigmatiserend maar ook discriminerend. Het betekent een zoveelste duw voor mensen in een kwetsbare positie. Opnieuw een spreekwoordelijke drempel op weg naar vrijetijdsbeleving.”

“Discriminerend en stigmatiserend”

Oranje begrijpt de beslissing niet. De federale wetgeving laat toe dat mensen met een medisch attest geen mondmasker dragen. “Hiermee gaan jullie ook voorbij aan de federale wetgeving waarin wordt bepaald dat mensen met een medisch attest vrijgesteld worden van het dragen van een mond- of gezichtsmasker op plaatsen waar dit anders verplicht is. Nochtans: iedereen heeft recht op vrije tijd”, klinkt het vastberaden. “We roepen je dan ook op om Bellewaerde als warme en solidaire organisatie kenbaar te maken. Om als bekend attractiepark de kans te grijpen je als voorbeeld van verdraagzaamheid en begrip te tonen,” voegt Oranje nog toe. “Met ruimte om vrije tijd te beleven op een veilige én tegelijk menselijke manier.”

“Ja, de uitdagingen waarmee je afgelopen maanden geconfronteerd werd, zijn hoogstwaarschijnlijk niet min. Het water staat je, net zoals bij veel mensen, na deze moeilijke coronaperiode misschien zelfs tot aan de lippen,” klinkt het ten slotte nog. “Weet dan dat dit voor mensen met een ondersteuningsnood niet voor even is, maar voor het leven. Daarbij willen we ook graag het familiepark in je uitdagen: streef een warme, menselijke omgeving na en help mee vrije tijd toegankelijk te maken voor iedereen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Bellewaerde weigert jongen met beperking zonder mondmasker ondanks medisch attest”

  1. Op sommige attracties zijn sjaal en hoofdbedekking verboden. Ik heb weet van moslimmeisjes die heisa maakten omdat ze niet op deze attracties mochten omwille van hun hoofddoek en uiteindelijk toch hun zin kregen. Kwestie van verbinding zeker? Steeds meer worden we tweederangsburgers. Een correctere definitie van Islamofobie lijkt me de volgende: uit angst voor de islam, de eigen westerse waarden opzij schuiven en reglementen, die gelden voor iedereen, niet toepassen als je te maken hebt met de godsdienst van de vrede. Dàt is de ware islamangst, niet de kritiek erop, want dat getuigt juist van moed.

Plaats een reactie

Delen