Rashad Hussain (Wikimedia)

Rashad Hussain (Wikimedia)

Uncategorized

Biden nomineert Rashad Hussain als nieuwe ambassadeur voor religieuze vrijheid

Sonja Dahlmans

Naar verluidt zal de Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) binnen een paar dagen de benoeming bekend maken van Rashad Hussain als nieuwe algemeen ambassadeur voor religieuze vrijheid. Dat is een opmerkelijke keuze: Hussain werkte eerder voor de regering-Obama en werd toen in verband gebracht met de Moslimbroederschap.

Hussain werkte voor Obama onder andere als antiterreurspecialist. Volgens de aan Yale en Harvard opgeleide jurist is de islam niet het probleem, maar juist de oplossing tegen terrorisme. Hussain wil af van de term ‘islamitisch’ terrorisme en stelt dat dit niets met de islam te maken heeft. Hij bepleit dat moslims weghouden van gewelddadigheid juist de basis van de islam zelf is. Hoewel de meeste van deze islamitische terreurorganisaties tot doel hebben de sharia te implementeren in de gebieden waar zij opereren, heeft dit volgens Hussain niets met de islam te maken.

In een toespraak in 2012 bij een zogenaamd ‘interreligieus debat’ spreekt hij van een zeer goed uitgevoerd onderzoek waaruit zou blijken dat er een goede basis is binnen de islam voor het beschermen van religieuze minderheden. Dit zou volgens hem blijken uit de islamitische geschiedenis. Hij citeerde een vers uit de Koran waarin moslims eraan herinnerd worden dat zij zelf ooit ook een minderheid waren. Hussain noemt het betreffende vers niet en zijn publiek kent het waarschijnlijk ook niet. Hij kan daar twee verzen mee bedoeld hebben; soera 8:26 en soera 7: 86. Hussain wekt de indruk dat deze verzen gaan over het beschermen van minderheden. Beide verzen gaan echter helemaal niet over het beschermen van minderheden. Moslims worden eraan herinnerd in deze verzen dat zij een minderheid waren, maar dat hen toch de overwinning werd geschonken door Allah in het gevecht.

In een analyse van zijn eigen hand, schrijft Hussain dat de Amerikaanse overheid weg moet blijven van termen als ‘islamitisch’ terrorisme of ‘islamitisch’ extremisme. Dit zou namelijk lijken alsof er een religieuze legitimatie is voor dergelijke terreurdaden en dat is niet zo, aldus Hussain. Hij bepleit dat er een bruggen gebouwd moeten worden van diverse partners die zich niet beperken tot een ‘Westerse stijl van democratie.’ Dat zou namelijk suggereren volgens Hussain dat er een dichotomie is tussen de islamitische maatschappij en vrijheid. Hij adviseert de Verenigde Staten om islamitische geleerden te vragen te analyseren wat de meest overtuigende manier is om de islamitische wet (sharia) toe te passen om terrorisme te bestrijden. En economische, politieke en sociale hervormingen in het Midden-Oosten moeten volgens Hussain worden gepromoot, omdat deze vaak een voedingsbodem zijn voor grieven waaruit extremistisch geweld voortvloeit. De gematigde islam zou de oplossing zijn tegen jihadistisch geweld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Biden nomineert Rashad Hussain als nieuwe ambassadeur voor religieuze vrijheid”

Plaats een reactie

Delen